Asiguratorii au semnat protocolul pentru constatare amiabila
Data publicarii: 10-04-2009 | Finante-BanciSocietatile de asigurare care practica asigurari obligatorii de raspundere civila auto (RCA) au semnat, joi, protocolul de colaborare privind constatarea amiabila de accident, a anuntat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Constatul amiabil pentru accidentele rutiere usoare presupune ca soferii implicati in avarierea masinilor sa-si rezolve problemele legate de daune prin intelegere reciproca si prin intermediul societatilor de asigurarea unde au incheiat polite.
"Semnarea Protocolului dovedeste ca asiguratorii sunt pregatiti pentru aplicarea procedurii de constatare amiabila si ca data de 1 iulie 2009, anuntata de CSA ca termen de intrare in vigoare a normelor, va fi respectata", a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.
Procedura de constatare amiabila va putea fi aplicata pentru toate accidentele rutiere produse intre doua vehicule pe teritoriul Romaniei, din care au rezultat numai pagube materiale, si va simplifica circuitul administrativ specific obtinerii de catre persoana prejudiciata a despagubirii la care este indreptatita in baza asigurarii RCA.
Protocolul de colaborare prevede criteriile de stabilire a cumulului de elemente si fapte care vor contribui la solutionarea dosarelor de dauna, regimul probator, precum si instructiunile de aplicare practica a cazurilor, prezentand o cazuistica completa inspirata din codul rutier roman si practica franceza in domeniu, se arata in comunicat.
Protocolul mai reglementeaza si modalitatea de solutionare amiabila a eventualelor neintelegeri dintre asiguratori cu privire la stabilirea raspunderii civile, acestia avand posibilitatea sa apeleze la o Comisie de mediere.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani