Asiguratorii au semnat protocolul pentru constatare amiabila
Data publicarii: 10-04-2009 | Finante-BanciSocietatile de asigurare care practica asigurari obligatorii de raspundere civila auto (RCA) au semnat, joi, protocolul de colaborare privind constatarea amiabila de accident, a anuntat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Constatul amiabil pentru accidentele rutiere usoare presupune ca soferii implicati in avarierea masinilor sa-si rezolve problemele legate de daune prin intelegere reciproca si prin intermediul societatilor de asigurarea unde au incheiat polite.
"Semnarea Protocolului dovedeste ca asiguratorii sunt pregatiti pentru aplicarea procedurii de constatare amiabila si ca data de 1 iulie 2009, anuntata de CSA ca termen de intrare in vigoare a normelor, va fi respectata", a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.
Procedura de constatare amiabila va putea fi aplicata pentru toate accidentele rutiere produse intre doua vehicule pe teritoriul Romaniei, din care au rezultat numai pagube materiale, si va simplifica circuitul administrativ specific obtinerii de catre persoana prejudiciata a despagubirii la care este indreptatita in baza asigurarii RCA.
Protocolul de colaborare prevede criteriile de stabilire a cumulului de elemente si fapte care vor contribui la solutionarea dosarelor de dauna, regimul probator, precum si instructiunile de aplicare practica a cazurilor, prezentand o cazuistica completa inspirata din codul rutier roman si practica franceza in domeniu, se arata in comunicat.
Protocolul mai reglementeaza si modalitatea de solutionare amiabila a eventualelor neintelegeri dintre asiguratori cu privire la stabilirea raspunderii civile, acestia avand posibilitatea sa apeleze la o Comisie de mediere.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii