MIT a inventat bateria pe baza de virusi

Data publicarii: 09-04-2009 | IT&C

Un grup de cercetatori de la universitatea americana Massachusetts Institute of Technology (MIT) a anuntat ca a reusit construirea unei baterii biologice in care au folosit o cultura de virusi inofensivi pentru om.

Angela Belcher, coordonatorul cercetarii, a declarat ca noua tehnologie este inca la primii pasi, dar s-ar putea constitui in viitor in noua sursa de energie a dispozitivelor electrice, de la telefoanele mobile la automobile.

Bateria poate fi produsa cu costuri mici deoarece nu necesita conditii speciale, precum temperaturi sau presiuni ridicate, iar toate procesele sunt inofensive pentru mediu, solventii organici si restul materialelor nefiind toxice, in opozitie cu cele folosite in bateriile litiu-ion unde sunt necesari fosfati, grafit sau oxid de cobalt.

Construirea catodului, partea cea mai dificila a proiectului, a fost realizata prin modificarea genetica a unor virusi capabili sa interactioneze chimic cu fosfatul de fier si apoi sa creeze nanotuburi de carbon cu bune proprietati conductoare.

Cercetatorii spun ca bateria poate fi incarcata si descarcata de 100 de ori pana sa isi piarda proprietatile, ciclu mult mai mic decat al unei baterii pe litiu-ion. Avantajul consta in faptul ca un ciclu dureaza semnificativ mai mult decat la acumulatorii clasici.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: