Compromisurile si linguseala care pastreaza jobul

Data publicarii: 06-04-2009 | HR/Cariere

Atitudinea romanilor angajati s-a schimbat in urma crizei, multi fiind mai maleabili si mai "atenti" cu sefii. Pana acum un an, cand Romania se confrunta cu un deficit major de forta de munca, angajatii nu erau dispusi sa faca prea multe compromisuri. Daca se intampla sa nu fie tocmai pe placul lor ceva la locul de munca, multi nemul tumiti se reorientau rapid. Acum, cand oferta de locuri de munca a scazut cu pana la 70%, iar sansele obtinerii unui job sunt extrem de reduse, romanii angajati au devenit mult mai maleabili si mai dispusi sa accepte sefi aroganti sau extrem de autoritari, sustin specialistii in cariera.

Sandra L., colector officer al unei companii de call-center din Iasi, spu ne ca lingusirea sefilor este prac ticata de multi colegi de-ai ei. "Sefa se simte foarte bine cand vede cat este ea de «apreciata» si trece cu vederea incompetenta lor. Pana la urma, in situatia in care ne aflam, daca mi-as simti postul in pericol si eu i-as spune superiorului tot ceea ce ar vrea sa auda, ca sa am bani de chirie si luna viitoare", recunoaste tanara.

Fara atitudini sfidatoare

"In aceasta perioada, unii angajati siau schimbat atitudinea si comportamentul fata de sef. Tind sa aiba grija de modul in care se prezinta in fata superiorului, mai ales daca indeplinirea responsabilitatilor lasa de dorit. Atat timp cat seful este cel care decide daca o persoana ramane sau nu in companie, o atitudine sfidatoare poate sa nu fie cea mai buna optiune pe care o poate avea un angajat", considera Adina Stroe, consultant in resurse umane al companiei Von Consulting.

Si Mihaela Stroe, general managerul companiei ActaNonverbal, cre de ca din cauza con textului econo mic actual, care a dus la un numar mic de joburi disponibile, angajatii si-au schimbat extrem de mult atitudinea la locul de munca. "De exemplu, relatia cu seful este total schimbata. Daca inainte de criza, oamenii nu aveau retineri in a le spune sefilor «verde in fata» tot ceea ce gandeau despre actiunile pe care acestia le initiau, acum isi aleg cu mare grija cuvintele si se abtin in a-si mai da cu parerea atunci cand nu le impartasesc ideile. Spun ceva doar atunci cand vor sa-i faca pe sefi sa se simta bine", este de parere Mihaela Stroe.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: