Romanii cer credite ipotecare, dar bancile ii trimit la plimbare

Data publicarii: 06-04-2009 | Finante-Banci

Numarul cererilor de informare de la Cartea funciara este in crestere, dar cel al ipotecilor scade, adica oamenii sunt interesati de case, dar nu se califica pentru a obtine creditul cu care sa le cumpere.

La nivelul intregii tari, numarul ipotecilor inregistrate in luna februarie a scazut cu 69,75% fata de luna similara a anului trecut, respectiv cu 68% fata de luna octombrie 2008, luna de la care incepe practic prabusirea pietei ipotecilor, releva datele statistice ale Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). "Deschiderea unei ipoteci in Cartea funciara are loc atunci cand proprietarul locuintei ia un imprumut ipotecar de la banca sau cand gireaza cu imobilul pentru o alta persoana care vrea sa se imprumute", spune Cornel Paunescu, vicepresedintele Ordinului Geodezilor Romani (OGR). Practic, evolutia ipotecilor este strict legata de evolutia creditului ipotecar.

Iar o prabusire a numarului de ipoteci inregistrate in Cartea funciara arata situatia in care se gaseste in acest moment creditul ipotecar.

Datele statistice ale ANCPI din ultimii ani releva faptul ca numarul ipotecilor inscrise in Cartea funciara in februarie 2009 este mai mic cu 25% chiar si decat cel din ianuarie 2005. Cele mai multe ipoteci in Cartea funciara au fost inscrise in martie 2007 (25.248), pentru ca la un an diferenta, adica martie 2008, sa asistam la o scadere, dar de doar 4% (24.214 ipoteci inscrise in martie 2008). La nivelul anului 2008, numarul de ipoteci s-a mentinut in perioada martie-octombrie constant, dar la niveluri de peste 20.000 pe luna. In octombrie 2008 s-au inscris in Cartea funciara in jur de 19.969 de ipoteci, pentru ca, in octombrie, numarul lor sa ajunga la 9.925. Practic, in doar o luna, adica octombrie-noiembrie 2008, numarul ipotecilor a scazut cu peste 50%.

Evolutia extraselor de informare de la ANCPI releva in schimb o crestere a acestora in perioada februarie 2008- februarie 2009 cu 12%. "De regula, de la Cartea funciara se pot solicita doua tipuri de extrase: cel de informare si cel de autentificare. Primul se poate solicita de orice persoana fizica sau juridica atunci cand se doresc date cu privire la un imobil, iar cel de-al doilea doar de catre notari. Extrasele de informare sunt solicitate si de catre banci atunci cand se fac demersuri pentru obtinerea unui credit ipotecar", spune Cornel Paunescu. Practic, cresterea numarului de extrase de informare corelat cu scaderea ipotecilor sugereaza ca romanii au fost interesati sa obtina un credit ipotecar, dar nu l-au putut lua.

Evolutia extraselor de autentificare din ultimele cinci luni releva faptul ca, in perioada octombrie 2008-ianuarie 2009, numarul acestora a scazut cu 41%, cea mai mare scadere, de 25%, fiind in perioada octombrie-noiembrie 2008. "Extrasul de autentificare in cazul unui imobil poate fi obtinut doar de notarul care realizeaza operatiunea de vanzare-cumparare. Automat, Cartea funciara a imobilului respectiv se blocheaza. Se garanteaza in acest fel ca ceea ce se spune in extrasul de autentificare nu mai poate fi schimbat de nimeni", mai spune Paunescu. De regula, evolutia extraselor de autentificare este strans legata de evolutia pietei imobiliare. Cum in februarie 2009 numarul extraselor de autentificare a crescut cu 6% fata de ianuarie 2009, rezulta ca am putea asista la o crestere lina in viitor a vanzarilor-cumpararilor de imobile.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: