Algocalminul, otrava din medicatia romanului
Data publicarii: 06-04-2009 | DiversePanaceul unei tari cu puternice dureri de cap, algocalminul, este interzis in majoritatea statelor lumii, pe motiv ca poate provoca moartea. Potrivit mai multor studii realizate de specialisti reputati, metamizolul, substanta controversata pe care algocalminul o contine, poate provoca o boala fatala numita agranulocitoza, care distruge celulele din maduva osoasa. Companiile producatoare de medicamente din Romania au contrazis puternic, insa, aceasta ipoteza, prezentand studii care demonstrau ca algocalminul este inofensiv.
Si totusi, de ce se regaseste la sectiunea otravuri in alte tari?
Nu o data, despre Algocalmin s-a spus ca provoaca mai mult rau decat bine. Companiile farmaceutice au incercat insa din rasputeri sa elimine orice dubiu, prezentand studii si opinii ale specialistilor, care veneau sa le contrazica pe cele care lansau o ipoteza socanta: Algocalminul poate sa ucida. Foarte multi medici au atras atentia asupra faptului ca metamizolul poate provoca o boala fatala, numita agranulocitoza, care distruge celulele din maduva osoasa.
Mai mult, 60% din medicamentele folosite in controlul durerii in tara noastra contin metamizol, potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane pentru Studiul Durerii (A.R.S.D.). Un studiu de specialitate realizat de prof. univ. dr. Ostin C. Mungiu, fost presedinte A.R.S.D., publicat in "British Medical Journal", releva faptul ca o serie de derivate pirazolonice, printre care si banalul Algocalmin, fac mai mult rau decat bine, ducand la agranulocitoza.
Potrivit profesorului Mungiu, o somitate recunoscuta in domeniul analgezicelor, occidentalii vorbesc despre derivatele pirazolonice la timpul trecut, in multe tari fiind interzise si drastic restrictionate in restul statelor. In SUA, metamizolul a fost retras complet de pe piata din 1977, in Marea Britanie - din 1965, iar in Arabia Saudita - din 1980. In Suedia, Danemarca, Olanda, Grecia, Irlanda, Pakistan, Ghana, Kuweit, Nepal, Bangladesh, Georgia si Lituania, medicamentul este strict interzis. Belgia a reglementat, in 1987, folosirea metamizolului doar cu prescriptie medicala si a impus pastrarea preparatului la sectiunea otravuri.
In Romania, insa, continua sa fie accesibil tuturor, putand fi cumparat fara prescriptie medicala din orice farmacie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani