Algocalminul, otrava din medicatia romanului

Data publicarii: 06-04-2009 | Diverse

Panaceul unei tari cu puternice dureri de cap, algocalminul, este interzis in majoritatea statelor lumii, pe motiv ca poate provoca moartea. Potrivit mai multor studii realizate de specialisti reputati, metamizolul, substanta controversata pe care algocalminul o contine, poate provoca o boala fatala numita agranulocitoza, care distruge celulele din maduva osoasa. Companiile producatoare de medicamente din Romania au contrazis puternic, insa, aceasta ipoteza, prezentand studii care demonstrau ca algocalminul este inofensiv.

Si totusi, de ce se regaseste la sectiunea otravuri in alte tari?

Nu o data, despre Algocalmin s-a spus ca provoaca mai mult rau decat bine. Companiile farmaceutice au incercat insa din rasputeri sa elimine orice dubiu, prezentand studii si opinii ale specialistilor, care veneau sa le contrazica pe cele care lansau o ipoteza socanta: Algocalminul poate sa ucida. Foarte multi medici au atras atentia asupra faptului ca metamizolul poate provoca o boala fatala, numita agranulocitoza, care distruge celulele din maduva osoasa.

Mai mult, 60% din medicamentele folosite in controlul durerii in tara noastra contin metamizol, potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane pentru Studiul Durerii (A.R.S.D.). Un studiu de specialitate realizat de prof. univ. dr. Ostin C. Mungiu, fost presedinte A.R.S.D., publicat in "British Medical Journal", releva faptul ca o serie de derivate pirazolonice, printre care si banalul Algocalmin, fac mai mult rau decat bine, ducand la agranulocitoza.

Potrivit profesorului Mungiu, o somitate recunoscuta in domeniul analgezicelor, occidentalii vorbesc despre derivatele pirazolonice la timpul trecut, in multe tari fiind interzise si drastic restrictionate in restul statelor. In SUA, metamizolul a fost retras complet de pe piata din 1977, in Marea Britanie - din 1965, iar in Arabia Saudita - din 1980. In Suedia, Danemarca, Olanda, Grecia, Irlanda, Pakistan, Ghana, Kuweit, Nepal, Bangladesh, Georgia si Lituania, medicamentul este strict interzis. Belgia a reglementat, in 1987, folosirea metamizolului doar cu prescriptie medicala si a impus pastrarea preparatului la sectiunea otravuri.

In Romania, insa, continua sa fie accesibil tuturor, putand fi cumparat fara prescriptie medicala din orice farmacie.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: