Cum sa faci fata unui job care iti displace
Data publicarii: 06-04-2009 | HR/CariereDaca ar fi sa dam crezare ultimelor studii, a avea jobul dorit este mai degraba un lux decat un fapt normal. Aproape doua treimi din angajatii chestionati in cadrul catorva cercetari recente declara ca si-ar dori o alta cariera si, daca ar putea sa dea timpul inapoi, ar alege o alta facultate si s-ar dedica unui alt tip de profesie.
Nevoia de bani si imposibilitatea schimbarii cursului vietii dupa o anumita varsta ii determina pe multi dintre cei angrenati pe piata muncii sa presteze ani de zile sau, in unele cazuri zeci de ani, o activitate care nu se suprapune cu dorintele lor, transformandu-le cele 8-9 ore zilnice de la birou in adevarate drame. Pentru acestia, expertii de la Careerbuilder.com au cateva sugestii menite sa le atenueze suferinta.
1. Stabilirea unor tinte personale. Timpul trece mai usor cand incerci sa duci la indeplinire un plan stimulant, fie ca are legatura cu serviciul actual, fie ca nu. Astfel, iti poti propune intr-o saptamana sa gasesti o noua oportunitate de angajare si sa trimiti CV-uri sau sa participi la o reuniune profesionala care iti poate deschide noi orizonturi.
2. In fiecare dimineata, inainte de a ajunge la serviciu, rezerva-ti cateva minute de singuratate in care sa incerci sa indepartezi senzatia de nervozitate, stres si angoasa data de gandul reintoarcerii in birou. Atata vreme cat nu ai alta varianta, astfel de stari sunt total inutile si nu fac decat sa agraveze si mai mult lucrurile.
In acest sens, de ajutor poate fi crearea unui ritual matinal care sa includa trezirea pe o melodie placuta, citirea unui ziar, etc. De multe ori, starea de dimineata este caracteristica pentru intreaga zi.
3. Condimenteaza orele petrecute la birou cu mici activitati relaxante. Poti scapa de zgomotul din jur, facut de colegii prea vorbareti, de telefoane sau aparatele din apropiere, intr-un mod cat se poate de simplu: o pereche de casti si gasirea pe internet a unui post de radio cu muzica preferata (BizzRadio, de exemplu). De asemenea, poti evada din birou pentru pauza de masa sau poti gasi ori inventa mici distractii nedaunatoare muncii sau celor din jur.
4. Foloseste-ti timpul pentru a invata noi lucruri. Chiar daca iti urasti job-ul, nu inseamna ca nu poti invata lucruri noi. Daca firma ofera cursuri de training nu ezita sa participi, orice deprindere noua poate atarna greu in cazul unei promovari sau daca aplici pentru alt job.
5. Identifica in fiecare zi o activitate placuta. Pauza de masa poate fi completata cu o plimbare in parcul cel mai apropiat sau imediat dupa serviciu poti petrece o ora in magazinul preferat, cu prietenii in oras, la o sala de gimnastica etc.
6. Mentine o buna calitate a muncii. Faptul ca prestezi o munca neplacuta nu trebuie sa fie o justificare pentru o performanta slaba. Recomandarile si realizarile de la actualul job se vor constitui in argumente importante cand vei aplica pentru alt serviciu.
7. Pastreaza o punte de legatura cu angajatorii si colegii actuali. Reteaua de cunoscuti este vitala in actuala configuratie e pietei muncii. Sansele de a ramane fara serviciu timp indelungat sunt micsorate daca ai in spate o vasta retea de oameni care te pot recomanda pentru un post.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani