Codul Fiscal si bugetul se rectifica la comun
Data publicarii: 04-04-2009 | Finante-BanciExecutivul reduce drastic cheltuielile pe 2009 si reglementeaza impozitul forfetar. Guvernul va discuta miercuri, intr-o prima lectura, un proiect de act normativ care rectifica bugetul pe 2009 si introduce, simultan, modificari la noul Cod Fiscal.
Acelasi act normativ mai cuprinde masurile pentru reducerea cheltuielilor publice si a celor din sistemul de salarizare in sectorul bugetar.
Monitorizarea companiilor de stat si modul de acordare a garantiilor de stat sunt cuprinse in acelasi proiect de ordonanta, pe care "Adevarul" il prezinta astazi, in exclusivitate.
Exemple de masuri fiscale:
-Impozitul forfetar va fi aplicat de la 1 mai 2009, iar pentru perioada 1 mai-30 iunie firmele vor plati un impozit pe profit de cel putin 1.083 lei.
-Pentru trimestrul al treilea si trimestrul al patrulea, impozitul forfetar este de 1.625 lei pe fiecare trimestru. Pentru intreg anul 2009, firmele platesc statului minim 4.333 lei, fie ca declara profit sau nu.
-Impozitul forfetar se aplica microintreprinderilor - cota de impozitare pe 2009 creste de la 2,5% la 3% - si firmelor care fac tranzactii imobiliare, inchiriere si leasing, firmelor de protectie si paza etc. (restul firmelor pot fi gasite pe site).
-Incepand cu 2010, impozitul forfetar anual va fi de 6.500 lei.
-Barurile si cluburile de noapte, discotecile, cazinourile si firmele de pariuri sportive, "inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri pe baza unui contract de asociere", la care impozitul datorat statului este mai mic de 5% din profit, trebuie sa plateasca un impozit de 5% aplicat veniturilor inregistrate.
-Taxa pentru achizitiile de autovehicule, pentru transportul cu plata al persoanelor - inclusiv pentru activitatea de taxi - pentru scop comercial, scoli de soferi nu este deductibila.
1.625 de lei reprezinta impozitul forfetar pe care il va plati fiecare firma pentru trimestrul al treilea si trimestrul al patrulea din 2009.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani