Vom plati mai mult la abonamentul de cablu
Data publicarii: 03-04-2009 | MediaOperatorii spun ca sunt nevoiti sa creasca tariful pentru serviciile de televiziune prin cablu din cauza majorarii de la 2% la 6% a contributiei pentru drepturile de autor. Cablistii vor varsa in conturile organismelor de gestiune colectiva circa 1,8 milioane de euro si spun ca o mare parte din bani va ajunge la artistii straini.
"Abonamentele la cablu vor creste proportional cu valoarea remuneratiei. Ma astept la o marire in jur de 4% a abonamentului pentru serviciile TV", a declarat pentru "Adevarul" Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC). Petric a anuntat ca ACC va ataca in instanta, in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, hotararea completului de arbitraj stabilit de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA).
Presedintele ACC a precizat ca, dupa estimarile sale, in prezent, cablistii achita lunar circa 600.000 de euro pentru drepturi de autor si conexe. Suma ar urma sa creasca la 1,8 milioane de euro in cazul cresterii procentului la 6% din venituri pentru drepturile de autor si conexe.
Organismele de gestiune colectiva au cerut majorarea de la 2% (cat s-a platit in perioada 2005 - 2008) la 12%, fapt neacceptat de cablisti. Presedintele ACC a spus ca majorarea va trebui aplicata imediat, pana la pronuntarea instantei intr-un eventual proces dintre cablisti si organismele de colectare a drepturilor de autor.
Acesta mai acuza completul de arbitraj de faptul ca nu a prezentat nicio motivatie cand a stabilit procentul de 6% din venituri si crede ca "au fost facute presiuni asupra completului".Nemultumirea lui Petric se datoreaza si faptului ca 40% din programele TV difuzate prin cablu sunt romanesti si nu sunt purtatoare de drepturi de autor. "Banii ar trebui sa iasa din tara. Madonna se va bucura pentru ca ii vor veni multi bani din Romania. Mai multi decat din alte tari europene", a afirmat Radu Petric.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani