Nu mai e nevoie de unanimitatea locatarilor pentru reabilitarea termica
Data publicarii: 02-04-2009 | DiverseSecretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii, Razvan Murgeanu, a spus la Realitatea FM ca din noua ordonanta privind reabilitarea termica a blocurilor, s-a scos prevederea conform careia este nevoie de un acord in unanimitate al locatarilor, prevedere care a blocat multe initiative.
In noua varianta este nevoie de 50% plus unu din numarul de locatari pentru a se initia reabilitarea termica. "Daca as fi in locul primarilor as lua blocurile care sunt contorizate la scara, pentru ca imediat se va vedea la factura", a declarat Razvan Murgeanu.
Autoritatile locale au posibilitatea sa crediteze asociatiile de locatari cu privire la reabilitarea termica a imobilelor.
Este vorba despre o ordonanta initiata de Guvernului Boc, cu privire la cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, care a trecut miercuri de Parlament. Conform proiectului, vor beneficia de lucrari de interventie pentru izolarea termica, in special blocurile proiectate in perioada 1950-1990. Pentru realizarea izolatiilor termice, Guvernul vine sa subventioneze 50% dintre lucrari, iar consiliile locale vor pune si ele 30% din sumele necesare. Astfel, in grija asociatiilor de locatari mai ramane achitarea a 20% din suma totala.
In acest an, programul va fi axat pe finalizarea lucrarilor de izolare termica demarate deja. In plus, vor incepe lucrarile si la blocurile care au deja avize.
Blocurile de locuinte neincluse in program in 2009 raman in baza de date a coordonatorilor locali pentru fundamentarea programelor locale si nationale in anii urmatori. Conform datelor Institutului National de Statistica, in Romania sunt peste trei milioane de apartamente ce trebuie izolate termic, adica peste 83.000 de blocuri la nivel national.
Realitatea FM
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani