Cum sa devii bancher peste noapte prin sistemul P2P

Data publicarii: 02-04-2009 | Afaceri

Inainte ca imprumutul banilor sa se institutionalizeze prin aparitia bancilor, singura modalitate de a face rost de lichiditatile necesare iesirii dintr-o situatie financiara dificila o constituia imprumutul direct, fie la un membru al familiei, fie la un prieten.

Aceasta practica supravietuieste inca si, desi nu sunt statistici in acest sens, sumele astfel rulate ar putea reprezenta procente insemnate din cele aflate in uriasul circuit bancar. Retelele online peer-to-peer sau person-to-person (P2P), duc mai departe alternativa imprumutului direct prin punerea fata in fata a creditorului cu creditatul in lumea virtuala.

La fel cum eBay, de exemplu, inlatura intermediarul dintre vanzator si cumparator, imprumuturile de tip P2P elimina institutiile financiare, precum bancile sau uniunile de credit din joc, avantajand in acelasi timp atat creditorul, prin asigurarea unor profituri superioare altor investitii, cat si creditatul, prin obtinerea unei dobanzi inferioare celei din piata clasica.

Majoritatea afacerilor P2P au principii asemantoare care se reduc la urmatorul ciclu: atat cei interesati in acordarea de credite, cat si cei aflati in cautarea de bani trebuie sa se inregistreze pe o platforma online ce faciliteaza intalnirea celor doua grupuri. Firma care administreaza aceasta platforma isi asigura castigurile din taxele oprite partilor implicate in tranzactie.

Mai departe, inainte de a obtine un imprumut, creditorul efectueaza o serie de investigatii pentru a stabili gradul de risc al solicitantului, in cea mai mare parte informatiile trebuind puse la dispozitie chiar de persoana care urmareste sa obtina banii, in conformitate cu cateva reguli stricte.

Daca se califica intr-o categorie acceptabila de risc, solicitantul are doua posibilitati: sa obtina banii de la un creditor semnand un contract cu clauze precise de dobanda, livrare a banilor, scadenta etc; sa organizeze o licitatie in cadrul careia creditorii ii pot vedea profilul si pot propune diferite conditii.

Profilul imprumutatului trebuie sa contina o motivatie a nevoii de bani, o istorie financiara sustinuta de acte, chiar o istorie personala cu poze, jurnal, etc, din care sa se deduca tipul de personalitate al individului.
 
In cealalta tabara, creditorul poate decide cum sa-si gestioneze riscul. Astfel, are posibilitatea sa imprumute doar persoane cu un credit foarte bun sau un bazin format din mai multe persoane, caz in care si profitul va fi mai mic sau sa isi asume un risc mai mare dar, implicit, si un profit pe masura.

Printre beneficiile sistemului P2P sunt obtinerea unor conditii financiare avantajoase pentru ambele parti datorita eliminarii intermediarului si, in consecinta, eludarii taxelor percepute de acesta; creditorii stiu precis cui imprumuta bani, relatia fiind directa; usurarea accesului la fonduri de mici dimensiuni.

Pe de alta parte, punctele slabe ale sistemului constau in riscul mare asumat de creditor, cu mici exceptii fondurile nefiind asigurate; suma mica de bani imprumutata, limitata de regula, la 1.000 dolari; deschiderea accesului la informatii personale ale aplicantilor.

Printre cei mai activi jucatori in domeniul imprumuturilor P2P sunt Zopa, Pertuity Direct, Lending Club, Kiva, The Open Source Science Project, Prosper, Loanio.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: