UE vrea sa vorbim la mobil in avion
Data publicarii: 02-04-2009 | InternationalNumarul aeronavelor europene care permit utilizarea telefonului mobil in timpul zborurilor efectuate in spatiul aerian european s-ar putea dubla pana la sfarsitul lui 2009, de la 27 in prezent, dupa ce Comisia Europeana a stabilit norme comune de folosire in siguranta a mobilelor.
"Pentru ca acest serviciu sa poata fi introdus in continuare fara probleme, utilizarea telefonului mobil in timpul zborului nu trebuie sa ii deranjeze pe ceilalti pasageri. Totodata, operatorii ar trebui sa mentina preturile in limite rezonabile. Daca se va intampla acest lucru, serviciile de telefonie mobila oferite la bordul aeronavelor ar putea reprezenta un avantaj pentru companiile europene, avand in vedere competitivitatea pietei mondiale a transporturilor aeriene", a declarat, joi, comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding.
In aprilie 2008, CE a introdus norme vizand armonizarea conditiilor pentru serviciile de telefonie mobila disponibile la bordul aeronavelor de pe intreg teritoriul UE, iar in 2009, doi furnizori de servicii de comunicatii prin telefonie mobila la bordul aeronavelor, OnAir (Geneva) si AeroMobile (Londra), au putut sa puna bazele unor afaceri in Europa.
In prezent, trei companii aeriene europene - Ryanair (Irlanda), TAP (Portugalia) si bmi (Marea Britanie) - pun bazele acestui serviciu in cadrul flotelor proprii: 27 de aeronave au fost deja echipate si se asteapta ca numarul acestora sa se dubleze pana la sfarsitul anului 2009.
Mai multe companii aeriene din afara Europei (inclusiv Qantas, Emirates, Malaysian Airlines, Royal Jordanian, Wataniya, Virgin Australia) au testat serviciul sau chiar il ofera, aproximativ 40 de aeronave fiind echipate in acest sens.
Deputatii europeni solicita o protectie mai buna a cetatenilor fata de radiatiile emise de mobile
Parlamentul European a adoptat, joi, un raport in care solicita o protectie mai buna a cetatenilor fata de radiatiile electromagnetice emise de aparatele fara fir (telefoane mobile si cu baza fixa, Wifi-Wi max-Bluetooth), in scopul evitarii unor probleme de sanatate.
Pentru ameliorarea constanta a informarii consumatorilor este necesara modificarea normelor tehnice ale Comitetului european de standardizare electrotehnica, in vederea impunerii obligatiei de mentionare pe etichete a puterii de emisie si a faptului ca orice aparat care functioneaza fara fir emite microunde.
Deputatii europeni propun punerea la dispozitia publicului a unor harti de prezentare a expunerii la linii de inalta tensiune, radiofrecvente si microunde, in special cele produse de stalpii de telecomunicatii, releele radio si antenele de telefonie.
Deputatii invita Consiliul si Comisia, in coordonare cu statele membre si Comitetul Regiunilor, sa sprijine punerea in practica a unei norme unice pentru minimizarea expunerii locuitorilor in cazurile de extindere a retelei de linii de energie electrica de inalta tensiune.
Actorii industriali, precum si administratorii infrastructurilor relevante ar putea avea in vedere elaborarea unor prevederi referitoare la distanta dintre locul in cauza si emitatoare sau altitudinea locului vizat fata de altitudinea antenei-releu si directia antenei emitatoare fata de spatiile rezidentiale, pentru a oferi garantii si a proteja populatia care locuieste in apropierea acestor echipamente.
Ei solicita plasarea optima a stalpilor si transmitatoarelor si fac apel la partajarea stalpilor si transmitatoarelor plasate in acest fel de catre furnizori, astfel incat sa limiteze proliferarea stalpilor si transmitatoarelor slab pozitionate.
Raportul PE a fost adoptat cu 559 de voturi pentru, 22 impotriva si 8 abtineri.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani