Becurile clasice ar putea disparea din magazine din septembrie 2009
Data publicarii: 02-04-2009 | MediuBecurile clasice ar putea disparea din magazine, din toamna, intrucat de la 1 septembrie 2009 va fi interzisa productia lor, a declarat directorul din cadrul Comitetului National Roman de Iluminat (CNRI), Mihai Husch.
"De la 1 septembrie 2009, nu se vor mai produce lampile cu incandescenta (becurile clasice - n.red.) si nici nu vor mai fi livrate distribuitorilor. Problema este ca o scoatere brusca din productie a becurilor clasice nu este de dorit. Exista chiar riscul ca ele sa dispara din magazine chiar din septembrie 2009. Este nevoie de o campanie de informare, pentru a anunta populatia ca aceste becuri clasice vor disparea de pe piata pana in 2012", a declarat, joi, directorul diviziei de calificare profesionala in domeniul iluminatului din cadrul Comitetului National Roman de Iluminat, Mihai Husch.
Acesta a spus ca, desi lampile fluorescente sunt de 5-10 ori mai scumpe decat lampile cu incandescenta, viitorul este al surselor eficiente de luminat. "Becurile clasice sunt insa mai mult producatoare de caldura decat de lumina", a adaugat Mihai Husch.
Productia becurilor clasice va fi interzisa incepand cu 1 septembrie, urmand ca acestea sa fie retrase progresiv de pe piata pana in 2012, potrivit Regulamemtului CE 244/2009 al Comisiei din 18 martie 2009 de implementare a directivei 2005/32/CE a Parlamentului European.
Cei mai mari producatori de lampi din lume (ca surse de lumina) sunt: Philips, Osram, General Electric, Sylvania.
"In Comunitate, consumul anual de energie electrica aferent produselor care fac obiectul prezentului Regulament a fost estimat la 112 TWh in 2007, dar daca nu se iau masuri specifice, consumul va creste, conform estimarilor, ajungand la 135 TWh in 2020", potrivit Regulamentului CE 244/2009 al Comisiei din 18 martie 2009 de implementare a directivei 2005/32/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele de proiectare ecologica pentru lampi de uz casnic non-directionale.
Conform studiilor pregatitoare, consumul de energie electrica in cazul becurilor clasice poate fi redus in mod semnificativ. Lampile fluorescente compacte cu economisire de energie cu cel mai mic continut de mercur nu contin mai mult de 1,23 mg de mercur.
Becurile incandescente ineficiente vor fi scoase progresiv de pe piata si vor fi inlocuite de alternative imbunatatite din 2009 si pana la finalul lui 2012, ceea ce va duce la economii de 11 miliarde euro, bani care vor fi injectati anual in economia europeana, potrivit Comisiei Europene.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani