Dobanzile la credite incep sa scada timid
Data publicarii: 02-04-2009 | Finante-BanciCosturile imprumuturilor in euro garantate s-au redus cu pana la doua puncte procentuale in ultimele saptamani. Ieftinirea creditelor in euro se datoreaza reducerii indicelui de referinta EURIBOR, aplicat de banci in calculul dobanzilor. Se asteapta noi scaderi ale costurilor de creditare.
Bancile de pe piata romaneasca au inceput sa opereze usoare reduceri ale dobanzilor la credite. Scaderea costurilor poate ajunge pana la doua puncte procentuale comparativ cu finele lunii ianuarie si a fost aplicata, cu precadere, imprumuturilor garantate, accesate in euro.
"Factorul care a determinat aceasta reducere a dobanzilor este scaderea EURIBOR (n.r.- indicele de referinta luat in calcul de banci pentru creditele in euro)", a explicat Roxana Gavrila, director de marketing si comunicare in cadrul Credit Team.
De la inceputul acestui an si pana in prezent, EURIBOR a scazut cu peste un punct procentual, la sub 2%. Doua dintre bancile care au redus dobanzile la credite, in ultima luna, sunt GarantiBank si Banca Romaneasca. Scaderile ajung pana la 3 puncte procentuale, respectiv 1,67 puncte procentuale, potrivit Conso.ro.
In ciuda scaderii indicelui de referinta la euro, nu toate bancile au coborat costul creditelor pentru populatie si firme. Si asta pentru ca marja de profit si risc a bancii, inclusa in costul creditelor, a crescut in unele cazuri. De asemenea, pentru imprumuturile in franci elvetieni se asteapta, in urmatoarea perioada, reduceri ale costurilor.
Deciziile luate, in ultimele saptamani, de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si incheierea acordului cu Fondul Monetar International (FMI) intaresc perspectivele de reducere a dobanzilor la imprumuturi si, implicit, pe cele de relansare a creditarii.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani