Leul ramane pe carare
Data publicarii: 02-04-2009 | Finante-BanciDiscutiile privind semnarea acordului cu Fondului Monetar International din ultimele saptamani nu au fost de natura sa influenteze decisiv evolutia cursului de schimb al monedei nationale in raport cu euro. Perechea valutara euro/leu a ramas in canalul orizontal cuprins intre nivelurile de 4,2 si 4,34 lei pentru un euro descris incepand cu prima luna a acestui an. Soliditatea actualului coridor de variatie este cu atat mai credibila, cu cat nici macar semnarea acordului cu FMI nu a determinat o iesire a cursului din actualele linii de demarcatie.
Analistii nu exclud o apreciere a leului si o coborare sub nivelul de 4,2 lei pentru un euro.
"Acordul cu Fondul Monetar International, dar si semnarea scrisorii comune a bancilor in capitala Austriei sunt de natura sa transmita incredere in sistem", a declarat pentru Curierul National Dragos Cabat, managing partner la Financial View si presedinte al Asociatiei Analistilor Financiari - CFA Romania. In opinia sa, este foarte posibil ca leul sa se reintoarca spre intervalul 4,00 - 4,20 lei pentru un euro.
"Daca aceasta incredere fata de sistemul monetar va fi dublata si de o incredere in deciziile autoritatilor guvernamentale ar fi de asteptat ca aceasta stabilitate a cursului sa se mentina, insa propagarea unor efecte perverse in economie pot bulversa acest echilibru relativ", a mai comentat Dragos Cabat.
BNR a anuntat ieri un curs mediu de 4,2329 lei, moneda nationala inregistrand a opta apreciere, din tot atatea sedinte consecutive ale pietei, si minimul ultimelor doua luni. Moment festiv? Nu. Leul beneficiaza de mai multi factori care ii induc atat o tenta apreciativa cat si, in special, una de stabilitate, cel putin pentru aceasta luna putand miza pe un culoar de fluctuatie pentru euro cuprins intre 4,2 si 4,34 lei. Acesta s-ar putea continua, in conditii normale, si dupa data de 24 mai, atunci cand se anticipeaza ca in conturile bancilor vor intra circa 1 miliard de euro, in urma reducerii la zero a rezervelor minime obligatorii impuse bancilor pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani.
Trebuie sa ne incredem in "juramintele de credinta" ale grupului de zece banci, in special austriece si elene, care saptamana trecuta afirmau ca nu vor profita de banii de la FMI, scotandu-i din Romania, ba chiar considerau intr-un comunicat de presa comun ca "nu poate fi exclusa necesitatea unei infuzii suplimentare de capital, demers ce va fi realizat in masura in care se va dovedi necesar".
BNR a reusit sa stapaneasca volatilitatea
Tendinta de stabilitate a leului s-a instalat inca de acum doua luni, euro nereusind sa treaca mai sus de 4,31 lei, mana parinteasca a BNR altoind sau mangaind, cand a fost cazul, tendintele speculative, prin interventii directe sau indirecte in piata valutara. De asemenea, nivelul dobanzilor ridicate din piata, cea de politica monetara a BNR fiind de 10%, iar cele interbancare de 13 - 15%, asigurand atractivitate pentru cei care cauta randamente ridicate, banca centrala asigurandu-se ca nivelul lichiditatii este unul cat mai mic, ea sterilizand rapid orice exces. Ieri, ea a sterilizat 524 milioane de lei, de la doua banci comerciale, la o dobanda de 10%, egala cu dobanda de politica monetara, prin operatiuni de tip reverse repo cu rascumparare la cinci zile.
Un alt factor de incredere il reprezinta acordul de imprumut cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, care asigura BNR, cel putin pe perioada acordului stand by destula forta pentru a contracara eventuale speculatii si a permite relansarea creditarii. Desigur, cu aceeasi conditie. Banii sa nu plece catre bancile-mama, care au inregistrat mari pierderi prin expunerile in Ucraina si Rusia.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani