BNR a analizat si aprobat scrisoarea de intentie transmisa FMI
Data publicarii: 01-04-2009 | Finante-BanciConsiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a analizat si aprobat scrisoarea de intentie transmisa Fondului Monetar International (FMI), ce fusese aprobata si de Guvern pe 25 martie, in ultima zi a misiunii FMI la Bucuresti, a anuntat BNR.
Scrisoarea de intentie transmisa FMI vizeaza obtinerea unui aranjament de finantare externa cu institutiile financiare internationale si Uniunea Europeana.
Scrisoarea de intentie privind imprumutul extern a ajuns la FMI, unde va fi analizata de departamentul juridic al institutiei, urmand ca documentul sa fie trimis inapoi autoritatilor romane la inceputul lunii aprilie, in vederea semnarii acordului, potrivit unor reprezentanti ai Guvernului.
Guvernul a aprobat pe 25 martie scrisoarea de intentie privind contractarea imprumutului extern.
Romania a finalizat negocierile cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale, pentru un pachet de finantare de aproximativ 20 miliarde euro. Romania va primi un pachet total de finantare ce cuprinde 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale.
Basescu: Imi asum decizia politica, alaturi de Guvern si de BNR, ca acordul cu FMI sa existe
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la Camera de Comert, ca isi asuma, alaturi de Guvern si de BNR, acordul cu FMI, dorind sa infirme speculatiile ca ar putea da inapoi dupa ce a sustinut incheierea acordului.
"Ca sa nu existe niciun dubiu, imi asum decizia politica, alaturi de Guvern si de BNR, ca acest acord sa existe. Multi au dubii ca, dupa ce am presat ca acest acord sa se faca, nu cumva cand mi-o veni bine sa fac pasul inapoi", a spus Basescu.
Presedintele a spus ca realizeaza ca s-a implicat prea puternic in diverse etape ale derularii acordului, dar ca nu a facut decat sa dea curs deciziilor luate in cadrul Consiliului European de iarna si a reuniunii informale de la inceputul lunii martie. "Si eu realizez ca a fost o prea puternica si publica implicare a sefului statului in diverse etape de derulare a acestui acord. Nu am facut decat sa dau curs deciziilor pe care, impreuna cu ceilalti 26 de sefi de stat si de guvern ai statelor Uniunii Europene, le-am luat in decembrie, dar si la summitul informal de dupa summitul Consiliului European din decembrie", a explicat Basescu.
De asemenea, presedintele a tinut sa arate ca implicarea sefilor de stat si de guvern in ameliorarea crizei economice este, "fara dubii", cruciala. "E clar si fara dubii ca implicarea oamenilor politici la varf in ameliorarea efectelor crizei este cruciala, sistemul financiar bancar este in dificultate si singurul sprijin real poate sa vina din zona politica", a spus Basescu, explicand ca "cine sta pasiv si priveste la ce se intampla isi asuma responsabilitatea pentru ce se intampla cand lucrurile vor sta mai rau".
Presedintele a spus ca intalnirea cu sefii Camerelor de Comert din tara a fost initiativa Administratiei Prezidentiale, pentru ca mesajul legat de acordul cu FMI sa fie preluat direct de la sursa.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani