Combaterea terorismului prin sanctiuni financiare
Data publicarii: 01-04-2009 | InternationalRomania gazduieste miercuri si joi un seminar la care participa tari din Europa Centrala si de Sud-Est si care vizeaza identificarea celor mai bune practici in implementarea sanctiunilor financiare impotriva terorismului, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe.
"O implementare corecta a sanctiunilor financiare este esentiala pentru eforturile internationale de combatere a terorismului. Mai mult, acest tip de sanctiuni individualizate implica obligatii substantiale, atat pentru sectorul public, cat si pentru sectorul privat. De aceea este important pentru toti actorii implicati in implementare sa inteleaga corect aceste responsabilitati", se arata in comunicatul MAE, care anunta ca seminarul sub-regional cu tema "Implicatiile juridice ale rezolutiilor Consiliului de Securitate privind sanctiunile financiare pentru combaterea terorismului" se va desfasura miercuri si joi la Bucuresti.
Seminarul se adreseaza reprezentantilor autoritatilor competente din ministerele afacerilor externe, ministerele de finante si bancile centrale din tarile Europei Centrale si de Sud-Est.
Pe parcursul celor doua zile de seminar, vor fi prezentate standardele internationale si europene de implementare a regimurilor sanctionatorii impotriva terorismului, in special a blocarii fondurilor si resurselor economice, precum si a concluziilor misiunii de asistenta tehnica a Oficiului Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate privind implementarea la nivel national a cadrului juridic universal pentru combaterea terorismului.
De asemenea, participantii vor discuta despre cerintele legislative specifice pentru implementarea sanctiunilor internationale, precum si despre metode la dispozitia statelor pentru aplicarea pe plan national. In plus, vor fi abordate si implicatiile drepturilor omului in procesul de implementare a sanctiunilor individualizate. Seminarul va cuprinde si o masa rotunda de discutii referitoare la experiente in implementarea legislatiei nationale privind sanctiunile financiare individualizate pentru combaterea terorismului, cu participarea reprezentantilor statelor invitate. Expertii internationali si nationali vor prezenta experientele nationale, interguvernamentale sau academice relevante in acest domeniu specializat.
Ministerul de Externe atrage atentia ca alaturi de expertii Organizatiei Natiunilor Unite si Consiliului Europei, seminarul a atras participarea unor conferentiari din Uniunea Europeana, in scopul diseminarii standardelor comunitare din acest domeniu in regiunea Europei de sud-est si familiarizarea, intr-un cadru informal, a statelor cu aspiratii de aderare la Uniunea Europeana cu cerintele comunitare specifice in acest domeniu.
Formatul seminarului, care reuneste atat state membre UE, cat si alte state, isi propune sa faciliteze un schimb si un transfer de expertiza si bune practici intre state aflate in diferite stadii de implementare nationala a standardelor internationale si europene in acest domeniu.
Lucrarile seminarului, care se desfasoara la hotelul Athenee Palace Hilton, vor fi deschise, din partea Ministerului Afacerilor Externe, de catre Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice.
La reuniune participa Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Georgia, Grecia, Ungaria, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Federatia Rusa, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani