Pogea spune ca masurile anti-criza nu sunt batute in cuie
Data publicarii: 31-03-2009 | Finante-BanciMinistrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat marti ca masurile anti-criza, realizate in urma consultarii mediului de afaceri, nu sunt "batute in cuie", iar guvernul isi propune sa isi coordoneze masurile de relansare a economiei cu cele luate la nivel european.
"Vrem sa ne coordonam masurile cu cele luate la nivel european prin planul de redresare economica. Am reusit sa realizam programul anti-criza in urma consultarii cu mediul de afaceri, fara sa consideram aceste masuri batute in cuie", a spus Pogea, la un seminar despre asteptarile companiilor in moment de criza.
Guvernul a luat mai multe masuri anti-criza, cea mai importanta constand intr-un pachet de fonduri pentru investitii in valoare de 10 miliarde euro. In 20 martie, primul ministru Emil Boc a declarat ca guvernul isi propune sa faca o prima evaluare a efectelor planului anti-criza.
Ministrul finantelor a mai spus marti ca masurile luate de guvern pe termen scurt nu trebuie sa produca derapaje sau sa afecteze calendarul de aderare la zona euro, iar tinta de adoptare a euro in 2014 se mentine, ceea ce presupune intrarea in Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM 2), anticamera zonei euro, in 2012.
Guvernul si-a propus, prin programul de convergenta, adoptare euro in 2014, insa Romania trebuie sa indeplineasca pana in 2012 o serie de conditii legate de inflatie, dobanzi, deficit bugetar, datorie publica si curs de schimb.
Pogea a mentionat ca guvernul va crea in timp mai multe facilitati pentru mediul privat, dand ca exemplu intentia de a reduce parafiscalitatea intr-un timp foarte scurt.
Ministrul finantelor a mai spus ca sunt multe intreprinderi mici si mijlocii care nu au capacitatea de a plati imprumuturile ca marile companii si ca este normal sa existe fondul de garantare si contragarantare pentru cei care doresc sa-si continue proiectele.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice