Comertul electronic in Romania este nepromovat, dar face vanzari de milioane

Data publicarii: 02-08-2006
"Cand vorbim de comert electronic in Romania, toti analistii sunt de acord cu potentialul extraordinar al acestei piete dar nimeni nu poate evalua cu exactitate ce presupune aceasta activitate in prezent ca volum de business", precizeaza Sergiu Cone, editorialist la NoCash, intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. "Aceasta pentru ca, pe langa magazinele virtuale care vand prin intermediul unor procesatori inregistrati in Romania avem si comercianti care proceseaza la extern. Cu putina sinceritate bancile ar trebui sa recunoasca faptul ca e-commerce este deja o afacere pentru ele. Daca luam de exemplu cele 44 de milioane USD tranzactionate in 2005 prin RomCard, bancilor le revine un comision de 2% cat se poate de curat. Or asta inseamna deja obtinerea unui profit de aproximativ 890.000 USD care s-a impartit intre trei banci. Cred ca nu este rau deloc pentru un serviciu care nu este promovat nici macar in pagina de start a site-urilor bancilor romanesti inrolate 3D Secure", a adaugat editorialistul NoCash. 

Prima categorie de comercianti inseamna magazine virtuale inrolate in sistemul 3D Secure - cel mai inalt standard in materie de securizare a tranzactiilor pe Internet - iar informatiile pe acest sector sunt centralizate de procesatorul RomCard (companie care a implementat acest standard in Romania simultan la BCR, Raiffeisen Bank si Banca Tiriac). Potrivit RomCard, la sfarsitul primului semestru din acest an, erau semnate contracte cu peste 200 de comercianti in vederea configurarii site-urilor proprii pentru a putea vinde on-line pe Internet, in sistem 3D Secure. Dintre acestia insa, doar 78 isi desfasoara efectiv activitatea si realizeaza vanzari on-line pe card bancar. Din aceasta categorie, cel mai apreciat magazin virtual este www.emag.ro - a fost desemnat magazinul anului 2005 de Link Magazine in cadrul Galei Premiilor e-commerce.

Categoria comerciantilor care proceseaza prin intermediul unor companii din strainatate nu este monitorizata de nimeni si, prin urmare, nu exista statistici oficiale despre numarul acestor magazine virtuale si volumul de business pe care acestea il genereaza. Asa este cazul cu www.nu-ma-uita.ro, care este o florarie on line ale carei tranzactii sunt procesate prin intermediul IKOBO Payment System. Un alt exemplu este www.cadoultau.ro, care accepta la plata prin card bancar direct pe Internet insa proceseaza prin sistemul 2checkout.

Amanunte despre comertul electronic in Romania

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: