Bancile straine, test de stres in Romania
Data publicarii: 30-03-2009 | Finante-BanciEventualele pierderi pe care le risca bancherii vor fi estimate dupa metodele FMI. Grupurile financiare multinationale care detin unitati bancare in Romania si-au luat angajamentul, fata de Fondul Monetar International, sa accepte analize de risc.
"Am luat nota de acordul incheiat intre FMI si BNR in vederea derularii unor analize de tip «stress-test», bazate pe metodologia FMI, pentru estimarea eventualelor pierderi pe care bancile din Romania le-ar putea inregistra in diferite scenarii, pe durata implementarii programului FMI/UE.
Sustinem acest exercitiu si suntem de acord sa sprijinim subsidiarele noastre din Romania", au anuntat, intr-o declaratie comuna adresata Fondului Monetar International (FMI), liderii celor noua grupuri financiare care detin banci in tara noastra.
Nimeni nu se retrage din tara noastra
Este vorba despre sefii Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.
FMI a obtinut, astfel, acorduri scrise de la toate cele noua banci-mama ale principalelor institutii de credit din Romania, prin care acestea s-au angajat sa nu retraga capital din tara noastra. Mai mult, grupurile financiare multinationale garanteaza participarea cu capital suplimentar pentru sustinerea subsidiarelor locale.
"Suntem constienti ca este in interesul nostru colectiv si in interesul Romaniei sa subscriem la angajamente coordonate de a mentine in intregime expunerea pe piata romaneasca", se arata intr-o declaratie comuna a celor noua grupuri financiare publicata de FMI.
Bancherii vor sprijini relansarea economiei
Oficialii bancilor-mama din cele patru state de origine (Austria, Italia, Franta si Grecia) s-au angajat, totodata, sa participe la programul de relansare economica a Romaniei, conform acordului de sprijin multilateral extern anuntat anterior. Acolo unde va fi nevoie, bancile-mama ar urma sa furnizeze capital subsidiarelor locale.
Bancile internationale detin impreuna 70% din piata bancara romaneasca. Reprezentantii acestora se angajeaza sa sustina subsidiarele din Romania pentru a confirma ca "situatia financiara buna" a respectivelor institutii afiliate "va fi conservata in perioada de turbulente de piata si incetinire economica".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii