Tinerele mame, cele mai ambitioase angajate
Data publicarii: 30-03-2009 | HR/CariereLupta femeilor pentru drepturi egale cu ale barbatilor, intinsa pe aproape un secol, nu a fost in zadar daca ne raportam la evolutia atitudinii si a rolului femeilor in campul muncii. Potrivit unui nou sondaj, parte a unui studiu cu o vechime de cateva decenii efectuat de Families and Work Institute, noua generatie de angajate isi doreste si, in cele mai multe cazuri si obtine, responsabilitati cel putin la fel de mari cu ale barbatilor.
Doua treimi dintre respondentii sub 29 de ani (atat barbati, cat si femei), au spus ca merita un rol mai important in actuala companie, procentul fiind mai mare, in mod surprinzator, in cazul tinerelor mame, 69% dintre acestea declarand ca vor sa avanseze in cariera, fata de 66% dintre angajatele fara copil.
Comparativ cu datele culese in 2002, se remarca o diferenta importanta. In urma cu sapte ani, doar 48% din tinerele mame isi afirmau ambitia de avansare in cariera, fata de 66% dintre barbati si 61% din femeile tinere fara copil.
Schimbarea de atitudine se poate explica prin cativa factori. In momentul de fata femeile sunt resposabile pentru 44% din veniturile unei familii, cu 5% mai mult decat in urma cu 12 ani. De asemenea, barbatii isi asuma mai multe responsabilitati in ceea ce priveste treburile casnice, 31% dintre femei declarand ca sotii lor participa cel putin la fel de mult ca si ele la ingrijirea copilului si treburile gospodaresti, fata de 21% in 1992.
O alta schimbare majora o reprezinta perceptia asupra echilibrului dintre timpul acordat muncii si cel dedicat vietii private. Daca in urma cu 32 de ani, cand a inceput colectarea datelor, 34% raportau un conflict intre serviciu si viata privata, actualmente procentul a crescut, insa cu un pas mai mare in randul barbatilor (11%), decat in al femeilor (5%).
"Aceasta este o schimbare revolutionara in atitudinea si comportamentul ambelor sexe. Generatia Y (cei cu varsta pana in 30 de ani), pare sa realizeze o deplina egalitate intre sexe si sa puna presiune asupra angajatorilor pentru flexibilizarea criteriilor de avansare in cariera", spune Ellen Galinsky, presedintele institutului.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii