Tinerele mame, cele mai ambitioase angajate
Data publicarii: 30-03-2009 | HR/CariereLupta femeilor pentru drepturi egale cu ale barbatilor, intinsa pe aproape un secol, nu a fost in zadar daca ne raportam la evolutia atitudinii si a rolului femeilor in campul muncii. Potrivit unui nou sondaj, parte a unui studiu cu o vechime de cateva decenii efectuat de Families and Work Institute, noua generatie de angajate isi doreste si, in cele mai multe cazuri si obtine, responsabilitati cel putin la fel de mari cu ale barbatilor.
Doua treimi dintre respondentii sub 29 de ani (atat barbati, cat si femei), au spus ca merita un rol mai important in actuala companie, procentul fiind mai mare, in mod surprinzator, in cazul tinerelor mame, 69% dintre acestea declarand ca vor sa avanseze in cariera, fata de 66% dintre angajatele fara copil.
Comparativ cu datele culese in 2002, se remarca o diferenta importanta. In urma cu sapte ani, doar 48% din tinerele mame isi afirmau ambitia de avansare in cariera, fata de 66% dintre barbati si 61% din femeile tinere fara copil.
Schimbarea de atitudine se poate explica prin cativa factori. In momentul de fata femeile sunt resposabile pentru 44% din veniturile unei familii, cu 5% mai mult decat in urma cu 12 ani. De asemenea, barbatii isi asuma mai multe responsabilitati in ceea ce priveste treburile casnice, 31% dintre femei declarand ca sotii lor participa cel putin la fel de mult ca si ele la ingrijirea copilului si treburile gospodaresti, fata de 21% in 1992.
O alta schimbare majora o reprezinta perceptia asupra echilibrului dintre timpul acordat muncii si cel dedicat vietii private. Daca in urma cu 32 de ani, cand a inceput colectarea datelor, 34% raportau un conflict intre serviciu si viata privata, actualmente procentul a crescut, insa cu un pas mai mare in randul barbatilor (11%), decat in al femeilor (5%).
"Aceasta este o schimbare revolutionara in atitudinea si comportamentul ambelor sexe. Generatia Y (cei cu varsta pana in 30 de ani), pare sa realizeze o deplina egalitate intre sexe si sa puna presiune asupra angajatorilor pentru flexibilizarea criteriilor de avansare in cariera", spune Ellen Galinsky, presedintele institutului.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani