Bancherii, indemnati sa munceasca acasa, ca sa scape de bataie

Data publicarii: 28-03-2009 | Finante-Banci

Politia ii indeamna pe bancherii din Regatul Unit (UK) sa nu mai poarte costume, nici serviete pe care sa se poata citi logoul bancii si, cel mai sigur, sa lucreze de acasa! Fara aceste masuri de prevedere, riscurile pentru viata lor sunt tot mai mari, pe masura ce se apropie summitul primelor 20 de economii ale lumii, programat pentru 2 aprilie, la Londra, cand mii de anarhisti furiosi pe  bancheri vor sa invadeze capitala britanica.

In ciuda sfatului politiei, citat de The Times, "pisicile grase" din fruntea bancilor britanice nu mai pot sa se bucure de liniste nici in "culcusurile" lor luxoase, care valoreaza milioane de lire sterline. Locuintele lor au ajuns sa fie localizate prin Google Earth si vandalizate, incat bancherii se vad nevoiti sa aloce o buna parte din bonusurile grase incasate pentru a-si plati agenti de paza.

Miercuri dimineata, cateva ferestre ale casei din Edinburgh (evaluata la trei milioane lire) a fostului director al Royal Bank of Scotland (RBS), Sir Fred Goodwin, au fost sparte, alaturi de geamurile Mercedesului S600, evaluat la 100.000 lire. Fostul bancher nu se afla acasa in momentul atacului, politia fiind alertata de sistemul de alarma. Atacul s-a produs la pe la 4:30 dimineata si a fost revendicat printr-un mesaj trimis mai multor redactii de la o adresa de e-mail intitulata "bankbossesarecriminals@mail.com", nume ce s-ar traduce prin "sefiibancilorsuntcriminali". De la aceeasi adresa, mass-media britanice au fost avertizate ca, la 2 aprilie, mii de manifestanti vor sa ia cu asalt Banca Angliei si alte institutii financiare din City of London. Protestatarii se declara "furiosi ca bogatii isi platesc sume uriase de bani si traiesc in lux, in timp ce oamenii obisnuiti sunt concediati si raman fara case".

Insolenta domnului "Castig bun"

Sir Fred Goodwin, al carui nume s-ar traduce drept "Castig bun", a condus RBS catre faliment pana in toamna anului trecut, cand Guvernul britanic a devenit principalul ei actionar. Banca a inregistrat pierderi de 24,1 miliarde lire in 2008 si a avut nevoie de o recapitalizare de 20 miliarde lire, bani oferiti din taxele prelevate cetatenilor din UK. Statul britanic detine acum 70% din capital, dar trebuie sa mai investeasca inca 25,5 miliarde lire pentru a asigura supravietuirea RBS.Pentru modul "performant" in care a condus banca, Goodwin s-a retras de la conducerea bancii cu o pensie anuala de 700.000 lire. In ciuda cuvintelor grele auzite in Parlamentul britanic referitoare la gestul sau (calificat ca obscen, grotesc, nejustificat, inacceptabil), fostul bancher nu a acceptat reducerea pensiei.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: