Pogea vrea sa desfiinteze 71 de taxe de anul viitor

Data publicarii: 27-03-2009 | Finante-Banci

Guvernul intentioneaza sa elimine cel putin 70 din cele 558 de taxe fiscale si parafiscale platite in prezent de contribuabilii romani. In plus, prin noul Cod Fiscal, ce va intra in vigoare la 1 ianuarie 2009, Executivul va urmari sa elimine "portitele" care permit evaziunea fiscala.

Ministrul finantelor publice, Gheorghe Pogea, a declarat ieri, in cadrul unui seminar pe teme de fiscalitate, ca Guvernul intentioneaza sa elimine 71 de taxe, prin modificarea Codului Fiscal. "Vrem sa reducem povara administrativa asupra contribuabilului. Am identificat 71 din cele 558 de taxe fiscale si parafiscale pe care le avem in vedere pentru a fi eliminate. Ele provin de la ministerele care incaseaza cele mai multe taxe: mediu, economie, agricultura s.a.", a precizat Pogea. Ministrul a adaugat ca, in privinta taxelor si impozitelor principale, nu se vor opera schimbari in 2009. "Modificarile la principalele taxe, respectiv impozitul pe venit, TVA, cota unica, nivelul contributiilor sociale nu le avem in vedere in 2009. Avem in discutii doar impozitul forfetar", a spus ministrul.

Gratiela Iordache, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a declarat ca incepand de astazi vor incepe discutii cu reprezentanti ai mediului de afaceri si consultanti fiscali pentru a intocmi noul proiect de Cod Fiscal, care "nu va fi un instrument de adunat bani la buget, ci va stimula mediul privat". "Nu va fi un Cod Fiscal pentru perioada de criza, ci va fi unul pe termen lung", a declarat Iordache. "Vrem sa largim baza de impozitare si mai avem in vedere si un alt principiu: taxe mai mici, incasate de la toata lumea", a adaugat Pogea. Acesta a aratat ca statul are nevoie de 6 miliarde de euro pentru cofinantarea proiectelor ce obtin pana in 2013 fonduri europene. "Trebuie sa gasim o solutie pentru accesarea fondurilor, deoarece statul trebuie sa vina cu o cincime din suma ceruta ca finantare", a spus Pogea.

Una din masurile vizate este corectarea "scaparilor legislative" care permit in prezent companiilor sa faca evaziune fiscala "licita". Potrivit ministrului, din cele 617.000 de firme inregistrate, circa 40% aveau, in 2007, pierderi pe ultimii doi ani de activitate. Viorel Marin, presedintele Patronatului Anamob, a atentionat ca 80% din piata cerealelor este la negru si a subliniat ca solutia este reducerea TVA de la 19% la 5% pe acest tip de produs. Masura nu va scadea incasarile la buget si ii va scoate la lumina pe evazionisti, spune Marin. Si consultantul fiscal Gabriel Biris a precizat ca sunt vitale largirea bazei de impozitare si corelarea intre valoarea contributiilor si calitatea serviciilor. Totodata, acesta a spus ca trebuie pastrate capitalurile in Romania.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: