Seful UniCredit Ungaria este printre candidatii la functia de premier

Data publicarii: 26-03-2009 | International

Socialistii ungari au in vedere mai multi candidati la functia de premier, dupa retrragerea lui Gyorgy Suranyi, printre acestia fiind si seful filialei ungare a UniCredit, Mihaly Patai, a declarat joi o sursa din partid, citata de Reuters.

"Exista mai multe nume in discutie, iar Patai este printre ele", a declarat sursa citata de Reuters. "Partidul stie ca timpul trece, asa ca eu cred ca exista sanse mari pentru un acord maine", a adaugat sursa.

Fostul presedinte al bancii centrale ungare, Gyorgy Suranyi, care era favorit la functia de premier s-a retras joi din cursa, motivand ca nu are sustinerea principalului partid de opozitie de dreapta, Fidesz.

"Fara alegeri, un guvern nu poate avea succes decat daca primeste sustinerea clara a tuturor partidelor din Parlament, chiar daca aceasta sustinere este la un nivel diferit", a declarat Gyorgy Suranyi, citat de cotidianul ungar de mare tiraj Nepszabadsag. "Cum aceasta sustinere nu a fost declarata, este clar ca nu mai pot fi considerat candidat", a adaugat el.

Principalul partid de opozitie, Fidesz, a anuntat ca nu va sustine un guvern format din tehnocrati, condus de Suranyi si a cerut convocarea de alegeri anticipate. Fidesz este creditat in sondaje cu peste 40% din voturi si ar castiga detasat eventuale alegeri anticipate. Socialistii sunt creditati cu sub 20% din intentiile de vot.

In aceasta situatie, liberalii si socialistii au lansat noi negocieri joi dupa-amiaza pentru a incerca sa gaseasca o solutie pentru criza politica.

Gyurcsany si-a anuntat retragerea sambata, la congresul socialistilor, spunand ca a inteles ca persoana lui este un obstacol pentru adoptarea masurilor necesare pentru scoaterea tarii din criza. Planul sau de relansare, ca si planul alternativ al fostului ministru de finante Lajos Bokros, nu reuseau sa obtina aprobarea Parlamentului.

Premierul intentioneaza sa depuna o motiune de cenzura constructiva impotriva lui insusi, procedura care permite o schimbare de guvern fara organizarea de alegeri anticipate, cu un an inainte de termenul la care sunt prevazute alegerile, in aprilie 2010. Un scrutin ar fi dificil pentru socialisti, care stau prost in sondaje, si sunt la putere in momentul in care tara lor e printre cele mai afectate din UE de criza economica si financiara.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: