Dobanda in avans, carligul bancilor
Data publicarii: 26-03-2009 | Finante-BanciTot mai multe institutii de credit platesc, mai nou, bonificatiile la produsele de economisire chiar in momentul depunerii. Pentru ca economisirea bate pasul pe loc in ciuda dobanzilor extrem de atractive, bancile incearca sa-i momeasca pe clienti cu plata bonificatiilor pe loc.
Pana nu demult, cine vroia sa economiseasca trebuia sa astepte pana la scadenta pentru a-si incasa dobanda. Acum, insa, cand lupta nu se mai da pentru acordarea de credite, ci pentru atragerea de depozite, un numar tot mai mare de banci sunt dispuse sa plateasca dobanda chiar in momentul constituirii plasamentului.
In cazul in care deponentul sparge depozitul inainte de scadenta, isi pierde dobanda si aceasta este retinuta din suma returnata. Cea mai recenta oferta de acest tip a fost lansata, ieri, de OTP Bank, care plateste 14,2% pe an pentru un depozit in lei, scadent la patru luni si 14% pentru unul scadent la doua luni.
Comportament schimbat
Si Emporiki Bank ofera un produs similar, cu o dobanda de 12% pe an pentru economiile in lei, plasate la sase luni si 4,75% pentru cele in euro. O bonificatie superioara este oferita de Bank of Cyprus, de 15,25% pe an pentru sumele in lei depuse la trei luni si 7,10% pentru cele in euro.
Bancherii spun ca depozitele cu dobanda platita in avans sunt inspirate din comportamentul de economisire al clientilor, care s-a modificat in ultimele luni.
"Inainte, multi clienti preferau conturile de economii datorita dobanzilor atractive si a faptului ca nu trebuiau sa plateasca impozite pentru veniturile astfel obtinute. Acum, ca acest impozit a fost eliminat, clientii au migrat spre depozite, unde dobanzile sunt mai mari'', explica Adrian Chichita, director in cadrul OTP Bank.
Neschimbata a ramas, insa, orientarea romanilor pentru economisirea pe termen scurt, pe o perioada de pana la trei-patru luni. Din acest motiv, depozitele cu dobanda ''instant'' ofera cele mai bune randamente pe termen scurt. De exemplu, BRD ofera 13% pe an pentru economiile in lei, la trei luni si 11,15% pentru cele depuse pe o perioada de 12 luni.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii