Dobanda in avans, carligul bancilor
Data publicarii: 26-03-2009 | Finante-BanciTot mai multe institutii de credit platesc, mai nou, bonificatiile la produsele de economisire chiar in momentul depunerii. Pentru ca economisirea bate pasul pe loc in ciuda dobanzilor extrem de atractive, bancile incearca sa-i momeasca pe clienti cu plata bonificatiilor pe loc.
Pana nu demult, cine vroia sa economiseasca trebuia sa astepte pana la scadenta pentru a-si incasa dobanda. Acum, insa, cand lupta nu se mai da pentru acordarea de credite, ci pentru atragerea de depozite, un numar tot mai mare de banci sunt dispuse sa plateasca dobanda chiar in momentul constituirii plasamentului.
In cazul in care deponentul sparge depozitul inainte de scadenta, isi pierde dobanda si aceasta este retinuta din suma returnata. Cea mai recenta oferta de acest tip a fost lansata, ieri, de OTP Bank, care plateste 14,2% pe an pentru un depozit in lei, scadent la patru luni si 14% pentru unul scadent la doua luni.
Comportament schimbat
Si Emporiki Bank ofera un produs similar, cu o dobanda de 12% pe an pentru economiile in lei, plasate la sase luni si 4,75% pentru cele in euro. O bonificatie superioara este oferita de Bank of Cyprus, de 15,25% pe an pentru sumele in lei depuse la trei luni si 7,10% pentru cele in euro.
Bancherii spun ca depozitele cu dobanda platita in avans sunt inspirate din comportamentul de economisire al clientilor, care s-a modificat in ultimele luni.
"Inainte, multi clienti preferau conturile de economii datorita dobanzilor atractive si a faptului ca nu trebuiau sa plateasca impozite pentru veniturile astfel obtinute. Acum, ca acest impozit a fost eliminat, clientii au migrat spre depozite, unde dobanzile sunt mai mari'', explica Adrian Chichita, director in cadrul OTP Bank.
Neschimbata a ramas, insa, orientarea romanilor pentru economisirea pe termen scurt, pe o perioada de pana la trei-patru luni. Din acest motiv, depozitele cu dobanda ''instant'' ofera cele mai bune randamente pe termen scurt. De exemplu, BRD ofera 13% pe an pentru economiile in lei, la trei luni si 11,15% pentru cele depuse pe o perioada de 12 luni.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice