Mai sunt investitiile in terenurile agricole rentabile?
Data publicarii: 24-03-2009 | AfaceriInvestitiile in imobiliare si in pamanturi agricole au mers cativa ani de zile mana in mana, generand in ambele cazuri cresteri constante care au dat impresia unor investitori ca directia nu poate fi decat una permanent ascendenta.
Cum era de asteptat, balonul imobiliar umflat in exces a plesnit in cele din urma, aducandu-i brusc cu picioarele pe pamant pe toti cei excesiv de optimisti in cresterea nelimitata a pietei. In majoritatea tarilor, pretul caselor a scazut cu procente exprimate in doua cifre, trend ce ar putea sa continue intreg anul 2009.
Un declin insemnat, chiar daca nu de proportia celui al caselor, a fost consemnat si in pretul terenurilor agricole, fapt subliniat in studiul Wealth Report al firmei de consultanta Knight Frank, care a dedicat un capitol evolutiei din ultimul an a valorii pamanturilor destinate activitatilor agricole.
In opozitie cu ce s-a petrecut pe piata caselor si apartamentelor, unde scaderile au fost generale, in domeniul terenurilor agricole s-au inregistrat si unele aprecieri, mai cu seama in zonele cu pret subevaluat. Exemplul cel mai concludent vine din SUA, unde in unele parti au fost consemnate cresteri de pana la 17%.
Daca exprimam in monedele nationale, aprecieri au fost inregistrate si in Polonia, Canada, Austria, Marea Britanie si Brazilia, dar in dolari lucrurile se schimba, lasand loc unor scaderi de pana la 15%.
In Romania, potrivit cercetarii, scaderea in dolari a fost de aproximativ 5% insa, daca avem in vedere deprecierea accentuata a monedei nationale, valoarea exprimata in lei a crescut. Cea mai mare schimbare in ultimul an au inregistrat-o terenurile din Ucraina, cu o prabusire de 75%.
Potrivit analistilor de la Knight Frank, pamanturile agricole se pot constitui inca in investitii profitabile in zonele in care preturile nu au ajuns la un punct maxim. Totodata, scumpirea globala a cerealelor poate reprezenta un alt punct pozitiv pentru cei interesati de investitii agricole.
George Trifu
george.trifu@banknews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă