Mai sunt investitiile in terenurile agricole rentabile?
Data publicarii: 24-03-2009 | AfaceriInvestitiile in imobiliare si in pamanturi agricole au mers cativa ani de zile mana in mana, generand in ambele cazuri cresteri constante care au dat impresia unor investitori ca directia nu poate fi decat una permanent ascendenta.
Cum era de asteptat, balonul imobiliar umflat in exces a plesnit in cele din urma, aducandu-i brusc cu picioarele pe pamant pe toti cei excesiv de optimisti in cresterea nelimitata a pietei. In majoritatea tarilor, pretul caselor a scazut cu procente exprimate in doua cifre, trend ce ar putea sa continue intreg anul 2009.
Un declin insemnat, chiar daca nu de proportia celui al caselor, a fost consemnat si in pretul terenurilor agricole, fapt subliniat in studiul Wealth Report al firmei de consultanta Knight Frank, care a dedicat un capitol evolutiei din ultimul an a valorii pamanturilor destinate activitatilor agricole.
In opozitie cu ce s-a petrecut pe piata caselor si apartamentelor, unde scaderile au fost generale, in domeniul terenurilor agricole s-au inregistrat si unele aprecieri, mai cu seama in zonele cu pret subevaluat. Exemplul cel mai concludent vine din SUA, unde in unele parti au fost consemnate cresteri de pana la 17%.
Daca exprimam in monedele nationale, aprecieri au fost inregistrate si in Polonia, Canada, Austria, Marea Britanie si Brazilia, dar in dolari lucrurile se schimba, lasand loc unor scaderi de pana la 15%.
In Romania, potrivit cercetarii, scaderea in dolari a fost de aproximativ 5% insa, daca avem in vedere deprecierea accentuata a monedei nationale, valoarea exprimata in lei a crescut. Cea mai mare schimbare in ultimul an au inregistrat-o terenurile din Ucraina, cu o prabusire de 75%.
Potrivit analistilor de la Knight Frank, pamanturile agricole se pot constitui inca in investitii profitabile in zonele in care preturile nu au ajuns la un punct maxim. Totodata, scumpirea globala a cerealelor poate reprezenta un alt punct pozitiv pentru cei interesati de investitii agricole.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice