Numarul somerilor ar putea ajunge la 800.000 la sfarsitul anului
Data publicarii: 24-03-2009 | EconomieMinistrul Muncii a anuntat, luni, ca estimarile initiale privind numarul somerilor in 2009, de 525.000 de persoane, ar putea fi depasite cu 200-300.000 de persoane, si ca bugetul ministerului va fi suplimentat cu 500 milioane lei pentru plata somajului si alte masuri de formare profesionala.
"Va fi un numar mai mare de someri la sfarsitul anului si vrem sa ne asiguram ca putem plati indemnizatiile de somaj si masurile active si de formare profesionala ce se impun in acest an", precum si pierderile cauzate de ordonanta de urgenta ce a permis prelungirea cu trei luni a perioadei de somaj, a declarat, luni, ministrul Muncii, Marian Sarbu.
"Bugetul Ministerului Muncii va fi suplimentat, astfel, cu circa 500 milioane lei si estimam ca numarul somerilor la sfarsitul anului va depasi cu circa 200-300.000 estimarea initiala, de 525.000 de someri la sfarsitul anului", a mai spus Sarbu.
Dupa noua suplimentare, bugetul de somaj ar urma sa se cifreze la 2 miliarde lei.
Pe de alta parte, ministrul Muncii a declarat ca in negocierile cu FMI a fost acceptata ideea acordarii unei atentii speciale pensionarilor si salariatilor bugetari cu venituri foarte mici.
Bugetul asigurarilor sociale aferent sistemului public de pensii se ridica la 40,130 miliarde lei, cheltuielile cifrandu-se la 39,909 miliarde, iar excedentul fiind de 221 de milioane de lei. Veniturile sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sunt de 294 de milioane, cu un excedent de 240 de milioane.
Pentru asistenta sociala a celor aflati in somaj sunt prevazute in prezent 1,454 miliarde lei, iar cheltuielile estimate se cifreaza la 1,521 miliarde lei, ceea ce ar genera un deficit al bugetului asigurarilor de somaj de 67 milioane lei.
Rata somajului a urcat la 5,3% in februarie 2009, fiind cu 0,4 puncte procentuale mai mare decat cea din luna anterioara, iar numarul total al somerilor inregistrati a crescut cu 32.953 de persoane, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Potrivit ANOFM, la sfarsitul lunii februarie 2009, in evidentele agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca figurau 477.860 de someri, din care 347.707 proveneau din sectorul privat.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii