Numarul somerilor ar putea ajunge la 800.000 la sfarsitul anului
Data publicarii: 24-03-2009 | EconomieMinistrul Muncii a anuntat, luni, ca estimarile initiale privind numarul somerilor in 2009, de 525.000 de persoane, ar putea fi depasite cu 200-300.000 de persoane, si ca bugetul ministerului va fi suplimentat cu 500 milioane lei pentru plata somajului si alte masuri de formare profesionala.
"Va fi un numar mai mare de someri la sfarsitul anului si vrem sa ne asiguram ca putem plati indemnizatiile de somaj si masurile active si de formare profesionala ce se impun in acest an", precum si pierderile cauzate de ordonanta de urgenta ce a permis prelungirea cu trei luni a perioadei de somaj, a declarat, luni, ministrul Muncii, Marian Sarbu.
"Bugetul Ministerului Muncii va fi suplimentat, astfel, cu circa 500 milioane lei si estimam ca numarul somerilor la sfarsitul anului va depasi cu circa 200-300.000 estimarea initiala, de 525.000 de someri la sfarsitul anului", a mai spus Sarbu.
Dupa noua suplimentare, bugetul de somaj ar urma sa se cifreze la 2 miliarde lei.
Pe de alta parte, ministrul Muncii a declarat ca in negocierile cu FMI a fost acceptata ideea acordarii unei atentii speciale pensionarilor si salariatilor bugetari cu venituri foarte mici.
Bugetul asigurarilor sociale aferent sistemului public de pensii se ridica la 40,130 miliarde lei, cheltuielile cifrandu-se la 39,909 miliarde, iar excedentul fiind de 221 de milioane de lei. Veniturile sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sunt de 294 de milioane, cu un excedent de 240 de milioane.
Pentru asistenta sociala a celor aflati in somaj sunt prevazute in prezent 1,454 miliarde lei, iar cheltuielile estimate se cifreaza la 1,521 miliarde lei, ceea ce ar genera un deficit al bugetului asigurarilor de somaj de 67 milioane lei.
Rata somajului a urcat la 5,3% in februarie 2009, fiind cu 0,4 puncte procentuale mai mare decat cea din luna anterioara, iar numarul total al somerilor inregistrati a crescut cu 32.953 de persoane, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Potrivit ANOFM, la sfarsitul lunii februarie 2009, in evidentele agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca figurau 477.860 de someri, din care 347.707 proveneau din sectorul privat.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice