Cum sa obtii o marire de salariu in plina recesiune
Data publicarii: 23-03-2009 | HR/CariereIn conditiile in care majoritatea companiilor incearca sa faca fata recesiunii prin reducerea fortei de munca si inghetarea salariilor, pretentia de a obtine o marire a venitului lunar pare, la prima vedere, o utopie. Cu toate acestea, expertii in resurse umane chestionati de Wall Street Journal sunt de parere ca e nevoie doar de putin tact pentru a-ti convinge seful de necesitatea unei mariri.
Chiar si in conditii de recesiune, companiile stiu sa recunoasca angajatii valorosi, vitali pentru organizatie si, orice manager care are in minte prosperitatea pe termen lung a organizatiei, va incerca sa pastreze, indiferent de pret, resursa umana de calitate.
Astfel, se naste un spatiu generos de negociere a salariului iar, respectarea catorva regului de baza ar putea duce la o crestere a veniturilor chiar intr-o perioada critica pentru mediul de afaceri. Potrivit analistilor, un factor important este momentul ales pentru expunerea dorintei.
Cel mai bun moment pentru a cere o marire de salariu este imediat dupa obtinerea unui succes la locul de munca. "Multi angajati asteapta data evaluarii. Insa cea mai buna perioada de a te prezenta in fata sefului este imediat dupa realizarea unei sarcini importante pentru companie", spune Cynthia Shapiro, strateg de afaceri in Los Angeles.
Alegerea momentului implica, totodata, si cunoasterea problemelor cu care se confrunta seful si compania. "Nu poti aparea in fata managerului pentru a-i spune ca ti-au crescut facturile si de aceea ai nevoie de ceva in plus la salariu. Trebuie sa stii mai intai ce constrangeri apasa asupra angajatorului", spune Peter Ronza de la University of St. Thomas.
Ca in orice negociere, e necesar sa apesi punctele sensibile si, in acest caz punctul sensibil al patronului este dependenta de angajatii de calitate. "Ei stiu ca omul potrivit la locul potrivit valoreaza mai mult decat orice altceva, de aceea vor fi dispusi sa investeasca in oamenii capabili sa creasca valoarea companiei", arata Ronza.
Intr-o firma in care au fost facute nenumarate restructurari de personal, angajatii ramasi au o mare sansa de crestere atat in functie, cat si in venit. "Daca te-au pastrat inseamna ca te considera valoros", este de parere Jack Chapman, expert in tehnici de negociere.
Tot ce ai de facut este sa iti prezinti intr-un mod clar activitatea si realizarile obtinute de-a lungul timpului. "Trebuie sa dovedesti ca ai adus plus-valoare companiei si ca poti aduce in continuare. Firmele sunt sensibile la astfel de angajati, mai ales in situatii economice dificile" spune Chapman.
Dincolo de sublinierea cat se poate de explicita a realizarilor, este importanta si demonstrarea implicarii angajatului in treburile companiei. "Patronul va fi mult mai sensibil la dorintele unui angajat implicat, care se raporteaza la companie asemenea unui actionar sau proprietar" crede Shapiro.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii