Mai conteaza pilele la angajare?

Data publicarii: 23-03-2009 | HR/Cariere

Sistemul angajarii prin diverse "relatii" continua sa fie intens practicat. In vremuri de criza, "pilosii" au mai multe sanse sa-si pastreze jobul decat cei care se bazeaza doar pe fortele proprii. Ideea ca "pila" e cea mai sigura posibilitate de angajare este adanc inradacinata in constiinta romanilor, mai ales cand vine vorba de provincie sau de posturile din sectorul de stat.

In companiile multinationale, "pilele" au fost inlocuite de angajarea pe baza de recomandari. Sistemul cunoscut drept "PCR" (pile, cunos tinte si relatii) inca functioneaza si nu va inceta sa existe niciodata, sustin expertii in resurse umane. Potrivit unui sondaj realizat de BestJobs, 23,9% dintre romani admit ca s-au angajat, cel putin o data, cu ajutorul relatiilor.

Comision pentru recomandari bune

De cele mai multe ori se considera ca recomandarea venita din partea unui angajat poate fi luata in serios in primul rand pentru ca, desfasurandu-si activitatea in acel cadru, cunoaste foarte bine nevoile pe care le poate avea compania.

"In multe firme exista un comision substantial daca cel pe care l-am recomandat este angajat in companie. Daca o persoana se afla in situatia de a-si cauta un loc de munca, cu siguranta va apela mai intai la «cunostintele» pe care le are, si abia apoi la site-uri ori firme de recrutare", afirma Adina Stroe, consultant in resurse umane al companiei Von Consulting. Camelia Buburuz, directorul de resurse umane al Hotelului JW Marriott Bucharest Grand Hotel, afirma ca putem vorbi de "pile" doar atunci cand cineva impune o angajare fara a lua in considerare criteriile legate de performanta, experienta, abilitati specifice jobului respectiv.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: