UE renunta sa mai organizeze un summit privind locurile de munca

Data publicarii: 20-03-2009 | HR/Cariere

Uniunea Europeana a renuntat vineri sa mai organizeze un summit extraordinar privind locurile de munca, ce urma sa aiba loc in mai, multumindu-se cu o intalnire restransa intre presedintia UE, Comisia Europeana si partenerii sociali, relateaza AFP.

Franta, Marea Britanie, Germania, Italia si Belgia au afirmat ca un summit informal privind locurile de munca - la care sa participe sefii de stat si de guvern - ar fi generat "asteptari prea mari" inainte de alegerile europene din luna iunie, potrivit mai multor surse diplomatice.

Un summit "informal" nu va duce la decizii concrete, au subliniat aceste tari.

"Nu vrem sa dam impresia, cu cateva saptamani inainte de alegerile europene, ca autoritatile pot garanta locurile de munca printr-o licitatie de initiative", a explicat premierul belgian Herman Van Rompuy, citat de agentia Belga. "Nu ar duce decat la dezamagiri", a adaugat el.

Presedintia ceha a UE a anuntat la mijlocul lunii februarie ca va organiza un summit consacrat metodelor de a face fata un cresteri a somajului, provocata de criza. Dar discutiile purtate vineri, la summitul de la Bruxelles, au redus ambitia initiala. Astfel, summitul a devenit o reuniune a troicai, la care singurele state participante vor fi Cehia, care asigura presedintia UE, Suedia si Spania, care vor prelua presedintia UE, a fost nevoit sa anunte vineri presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

Premierul ceh Mirek Topolanek nu a fost in masura sa confirme ca aceasta reuniune restransa va avea loc la Praga. Belgia si-ar fi exprimat dorinta de a fi organizata la Bruxelles, potrivit unei surse diplomatice.

Reprezentantii patronatelor si sindicatelor europene, care au comentat indelung joi acest summit, pe care l-au prezentat drept un moment crucial, nu au comentat decizia de vineri a liderilor europeni.

"Locurile de munca reprezinta o preocupare constanta a liderilor europeni", a subliniat premierul si ministrul de finante luxemburghez Jean-Claude Juncker, care s-a declarat foarte ingrijorat de evolutia situatiei in 2009. "Este foarte dificil ca europenii sa ajunga la un acord, chiar si in ceea ce priveste politicile bune legate de locurile de munca", a adaugat el.

Juncker a subliniat ca diferitele masuri privind somajul partial, o solutie utilizata foarte mult in UE in prezent, pentru mentinerea locurilor de munca, trebuie combinate cu "o politica de formare". Astfel, cand economia se va relansa, muncitorii vor putea fi mai bine calificati.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: