UE renunta sa mai organizeze un summit privind locurile de munca
Data publicarii: 20-03-2009 | HR/CariereUniunea Europeana a renuntat vineri sa mai organizeze un summit extraordinar privind locurile de munca, ce urma sa aiba loc in mai, multumindu-se cu o intalnire restransa intre presedintia UE, Comisia Europeana si partenerii sociali, relateaza AFP.
Franta, Marea Britanie, Germania, Italia si Belgia au afirmat ca un summit informal privind locurile de munca - la care sa participe sefii de stat si de guvern - ar fi generat "asteptari prea mari" inainte de alegerile europene din luna iunie, potrivit mai multor surse diplomatice.
Un summit "informal" nu va duce la decizii concrete, au subliniat aceste tari.
"Nu vrem sa dam impresia, cu cateva saptamani inainte de alegerile europene, ca autoritatile pot garanta locurile de munca printr-o licitatie de initiative", a explicat premierul belgian Herman Van Rompuy, citat de agentia Belga. "Nu ar duce decat la dezamagiri", a adaugat el.
Presedintia ceha a UE a anuntat la mijlocul lunii februarie ca va organiza un summit consacrat metodelor de a face fata un cresteri a somajului, provocata de criza. Dar discutiile purtate vineri, la summitul de la Bruxelles, au redus ambitia initiala. Astfel, summitul a devenit o reuniune a troicai, la care singurele state participante vor fi Cehia, care asigura presedintia UE, Suedia si Spania, care vor prelua presedintia UE, a fost nevoit sa anunte vineri presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.
Premierul ceh Mirek Topolanek nu a fost in masura sa confirme ca aceasta reuniune restransa va avea loc la Praga. Belgia si-ar fi exprimat dorinta de a fi organizata la Bruxelles, potrivit unei surse diplomatice.
Reprezentantii patronatelor si sindicatelor europene, care au comentat indelung joi acest summit, pe care l-au prezentat drept un moment crucial, nu au comentat decizia de vineri a liderilor europeni.
"Locurile de munca reprezinta o preocupare constanta a liderilor europeni", a subliniat premierul si ministrul de finante luxemburghez Jean-Claude Juncker, care s-a declarat foarte ingrijorat de evolutia situatiei in 2009. "Este foarte dificil ca europenii sa ajunga la un acord, chiar si in ceea ce priveste politicile bune legate de locurile de munca", a adaugat el.
Juncker a subliniat ca diferitele masuri privind somajul partial, o solutie utilizata foarte mult in UE in prezent, pentru mentinerea locurilor de munca, trebuie combinate cu "o politica de formare". Astfel, cand economia se va relansa, muncitorii vor putea fi mai bine calificati.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani