Romania, tara in care spaga cumpara orice
Data publicarii: 20-03-2009 | DiverseCotidianul va prezinta inventarul "cumparaturilor" ilegale si excentrice pe care le poate face oricine are ceva dare de mana si doreste sa-si refaca viata sau sa-si falsifice trecutul ori prezentul sau sa-si aranjeze viitorul.
De la un bebelus sau un rinichi pana la o nevasta, un loc de parlamentar, cateva secrete de stat sau un CV academic impresionant, totul se poate cumpara in Romania. Trecutul, prezentul sau viitorul unei persoane pot fi astfel schimbate in functie de preferinte si de resursele banesti disponibile.
Cele mai impresionante sunt cazurile in care parintii isi scot copiii la vanzare. O demonstreaza cazul lui Costel Nour si Benoni Pavaloaie, arestati pentru ca cereau pentru un micut 12.000 de euro si erau dispusi sa faca tranzactia, chiar daca acei copii urmau sa fie folositi pentru a li se preleva organele interne in vederea unor transplanturi ilegale.
De altfel, piata neagra de organe abunda in oferte publicate la mica publicitate, unde un rinichi costa aproximativ 8.000 de euro. In comunitatile de romi ori in vecinatatea acestora, situatia traficului de copii este si mai tragica, deoarece, pentru doar 500 de euro, familiile sarace isi vand copiii nou-nascuti. Cu o conditie: pentru a fi cumparati, bebelusii trebuie sa fie de sex masculin, romii care-i achizitioneaza fiind interesati in a-si asigura continuitatea familiei pe linie barbateasca.
Pana si libertatea poate fi cumparata in Romania daca cel aflat in pericol de a ajunge la inchisoare poseda banii si cunoaste persoanele potrivite. O demonstreaza arestarea judecatorului Ioan Lazar, in luna iunie a anului trecut. Pentru 25.000 de euro, Lazar dorea sa ingroape o cercetare penala pentru inselaciune cu file cec. Fiind cel mai cunoscut caz de coruptie a unui magistrat, restul mercurialului din Justitie ramane doar legenda.
In ceea ce priveste viata de familie, cei care doresc obtinerea cetateniei romane pot cumpara, pentru 10.000 de euro, bunavointa unei domnisoare de la oras pentru a se casatori cu ei. Daca nu sunt pretentiosi si se multumesc cu o romancuta care locuieste la sat, suma se injumatateste, dupa cum a demonstrat cazul recent al unor africani prinsi ca incercau smecheria cu pricina intr-o comuna bacauana. Oferta bogata e confirmata de faptul ca, in ultimii doi ani, oficialitatile romane au descoperit peste o suta de astfel de cazuri. Iar cand capul acestei familii, incropita cu chiu, cu vai, ar dori sa plece impreuna cu cei dragi intr-un concediu, lipsa banilor pentru o supermasina noua nu trebuie sa il ingrijoreze. Are la dispozitie varianta cumpararii unui autovehicul furat, iar pentru cel mult 4.000 de euro poate aranja obtinerea unui certificat de inmatriculare fals si scapa si de taxa de prima inmatriculare. La inceputul lui 2008, o retea de functionari care ofereau asemenea servicii a fost demantelata la Cluj. Insa cea mai mare lovitura data amatorilor de cumparaturi neconventionale a fost decapitarea retelei care, pentru sume cuprinse intre 3.000 si 10.000 de euro, asigura obtinerea unui permis de conducere fara ca titularul sa mai treaca prin chinul examenelor. Paralel, cei care isi cumparau permisele auto din Italia, profitand de faptul ca acestea sunt valabile si in Romania, plateau doar 600 de euro.
Pe langa o familie frumoasa, alaturi de o masina puternica, o educatie de invidiat completeaza portofoliul celor pentru care banii cumpara totul. Cum insa acest lucru presupune multi ani de tocit coatele prin scoli, facultati si biblioteci, cei care au la activ doar scoala vietii ard etapele si, apeland la grupuri de indivizi specializati in a falsifica diplome de bacalaureat si de licenta, pentru 3.500 de euro devin ingineri, doctori sau economisti cu acte in regula. Insa doar cu conditia sa mai plateasca un supliment de 600 de euro celor care aveau sa sustina in locul lor examenul de licenta. Si cum acest lucru presupunea falsificarea unor carti de identitate, "baietii destepti" aranjau si acest aspect, dupa cum s-a aratat intr-o recenta ancheta oficiala.
Sumele platite pentru o diploma cresc ametitor atunci cand cineva doreste sa obtina un titlu de profesor universitar, pentru care are nevoie mai intai de o diploma de doctor. Bineinteles, sa il obtina inainte de a avea calificarile necesare. Exemplul este oferit de Universitatea Nationala de Aparare "Carol I", unde pentru o asemenea operatiune ar fi fost platiti pana la 15.000 de euro. Potrivit sesizarii DNA, in acest caz au fost implicati aproximativ 100 de ofiteri, insa pana cand Ministerul Apararii nu va finaliza o ancheta proprie, procurorii nu vor pune pe nimeni sub invinuire.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii