Cum poate fi gasit un job la a doua tinerete
Data publicarii: 19-03-2009 | HR/CarierePersoanele trecute de 45 de ani si date afara se plang de faptul ca isi gasesc foarte greu un loc de munca. Specialistii in resurse umane spun insa ca varsta inaintata nu reprezinta un handicap si ca un candidat aflat la a doua tinerete trebuie sa speculeze, in fata angajatorului, faptul ca are experienta si ca este competent. Bile albe au si cei care se arata implicati, dispusi la deplasari in tara si program prelungit.
Valentin A. (47 de ani, din barlad) a fost dat afara de la Rulmenti Barlad acum patru luni si considera ca nu mai are prea multe sanse sa fie angajat. El spune ca, de cand a fost disponibilizat, nu reuseste sa-si gaseasca un job. Barbatul este ferm convins ca, daca ar fi fost "ceva mai tanar", ar fi reusit. Chiar daca angajatorii il primesc la multe interviuri, unde, spune Valentin A., face si impresie buna, el nu se alege decat cu propozitia standard "va vom contacta noi". "Este foarte greu pentru mine. Sunt mecanic, altceva nu stiu sa fac, insa cred ca voi incerca sa ma recalific. As invata orice pentru a avea un post. M-as face chiar si bucatar", spune barbatul.
Situatii ca ale lui Valentin A. sunt traite zilnic de mii de oameni din Romania. Desi nu recunosc, foarte multi patroni refuza sa angajeze persoane trecute de o anumita varsta. "Avem oameni foarte buni, competenti, carora nu putem sa le gasim de lucru din cauza varstei. Este pacat, pentru ca astfel de angajati au experienta, au abilitatea de a lucra cu oamenii. Evident, nu ni se spune ca decizia e luata pe criteriul varstei, insa noi ne dam seama ca asta este cauza. Pe de alta parte, este adevarat, avem si cazuri de companii care ne cer oameni maturi, de peste 45 de ani", spune Daniela Necefor, managing partner la firma de resurse umane Total Business Consulting din Bucuresti.
Trebuie aratata disponibilitatea
Specialistii in resurse umane spun ca cine este disponibilizat nu trebuie sa stea cu mainile in san si sa-si planga de mila si sa se tot intrebe "cine ma mai angajeaza pe criza asta si la varsta mea?". Cu o astfel de atitudine, cu siguranta veti ramane fara slujba. Daca vreti una, dovediti asta! "Mergeti direct la companii din domenii similare celor in care ati lucrat, contactati-va colegii din aceeasi industrie, care va pot ajuta, imbunatatiti-va imaginea personala si profesionala, redactati-va corect un CV", recomanda Nicoleta Udrea, director servicii profesionale la compania de resurse umane Inner Look, din Capitala.
Si la discutia cu angajatorul trebuie sa va aratati disponibilitatea de a lucra. "Atitudinea este extrem de importanta la interviu. Candidatul trebuie sa aiba un discurs sigur si prompt, sa cunoasca domeniul de activitate, sa stie cate ceva despre firma la care vrea sa lucreze, sa arate ca este interesat. Daca este intrebat de ultimul loc de munca, sa nu-si barfeasca fostul sef sau sa se planga de conditiile de lucru. Disponibilitatea pentru deplasari ii va aduce o bila alba, la fel ca si calitatea de a munci in echipa", spune Dumitru Pelican, directorul Agentiei Municipale de Ocupare a Fortelor de Munca (AMOFM) Bucuresti.
Daca aveti peste 45 de ani, va aflati in fata unui angajator si trebuie sa-l convingeti ca sunteti persoana potrivita pentru job, scoateti-va in evidenta experienta, precum si faptul ca aveti atitudinea potrivita. La acestea, spune Marian Manolache, managing partner la compania de resurse umane Skill Team, se pot adauga elemente precum eficienta, dedicarea, implicarea. Toate acestea insa trebuie sa se reflecte in activitatea prestata si in atitudine. Un astfel de comportament, mai subliniaza si Dumitru Pelican, este indicat pentru orice fel de candidati, indiferent de studiile pe care le are.
Merita luate in calcul toate variantele
Ce ar trebui sa faca o persoana in varsta de 45 de ani care a ramas fara loc de munca? Pe langa inscrierea in evidentele AJOFM si ridicarea somajului, sunt indicate cursuri de recalificare si cautarea activa a unui loc de munca.
Roxana Ciobanu, HR consultant la firma de recrutare VON Consulting, din Bucuresti, spune ca, in functie de studiile si de calificarea fiecarei persoane, exista mai multe optiuni pentru cei ramasi fara slujba. Persoanele cu pregatire medie, de exemplu cei care au absolvit scoli profesionale sau chiar liceul, se pot indrepta catre firmele de paza, catre companiile care ofera servicii de curatenie ori catre cele de curierat. In domeniul hotelier, pot incerca posturi ca instalator sau camerista. Daca au cunostinte de utilizare de calculator pot opta pentru un job de introducere de date.
"Cei care au studii superioare, in functie de nivelul de experienta si de industria in care activeaza, pot alege sa lucreze pe baza de proiect, in vanzari, sa predea ca profesori suplinitori, sa se ocupe de contabilitate sau de administratia asociatiei de proprietari", sugereaza Roxana Ciobanu.
Solutii exista, spune Dina Taralunga, consultant al firmei de resurse umane Ascent Group, indiferent de studii. "Chiar noi avem nevoie de cineva pentru curierat si pentru curatenie", spune ea. Ea le recomanda celor de peste 45 de ani si fara job sa se gandeasca si la ce altceva ar putea sa faca, folosindu-se la maximum de calitatile pe care le au. De exemplu, sa stea cu copiii altora sau sa dea meditatii.
Cei competenti pot sa stea fara griji
Daca stiti ca sunteti foarte bun in domeniul dumneavoastra de activitate, ca sunteti apreciat, nu aveti de ce sa fiti ingrijorat. Expertii va asigura ca va veti gasi un loc de munca. Marian Manolache este de parere ca oamenii buni se cauta indiferent de varsta. "Cunosc cazuri de oameni care, la 51 de ani, si-au gasit fara probleme un post. Insa persoanele respective aveau experienta si dorinta de lucru, doua argumente care l-au determinat pe angajator sa nu ia in calcul varsta. Prin urmare, nu va impiedicati de varsta cand va cautati un job!", spune, optimist, Marian Manolache. Angajatorii cauta oameni eficienti, care doresc sa se implice si sa lucreze pentru business ca si cum ar fi al lor. Varsta, spune si Nicoleta Udrea, nu trebuie considerata un handicap. "Varsta nu este singurul criteriu si, mai ales, nu este un criteriu de selectie.
In cazul in care lucrati intr-un domeniu de nisa si sunteti specializat intr-un tip de activitate unic sau greu de acoperit, varsta mai mare poate fi chiar un avantaj in concurenta pentru o pozitie", considera Nicoleta Udrea.
si Neculai Mihai, general manager la FAN Courier, spune ca varsta nu constituie o piedica: "Sunt si avantaje daca se angajeaza o persoana mai in varsta. Este vorba despre mai multa seriozitate, responsabilitate si implicare". De altfel, la FAN Courier, pana acum cateva luni, au fost angajati, fara nici un fel de problema, si oameni trecuti de prima sau a doua tinerete, dar pe care "se poate pune baza".
Reconversia profesionala, o alta solutie
Si reconversia profesionala reprezinta o solutie in criza economica. De exemplu, un jurnalist de 40 de ani, care nu-si mai gaseste de lucru, ar putea lua calea PR-ului, zona in care multi s-ar descurca excelent. "Din experienta mea ca angajator, jurnalistii devin consultantii care se adapteaza cel mai bine la situatii noi, pe care te poti baza in perioade de criza, cand se cer decizii rapide, si care obtin rezultate acolo unde nimeni nu credea ca se poate", spune Mihaela Apetrei, senior manager la agentia de relatii publice Headline.
Serviciile de consiliere, folositoare
Daca sunteti de parere ca in domeniul in care ati lucrat pana la momentul intreruperii colaborarii nu mai aveti sanse de angajare (de exemplu in cazul in care ati lucrat intr-un mediu ce va solicita fizic, iar conditia actuala nu va mai permite), atunci puteti apela la un serviciu de consiliere profesionala. "Pe de alta parte, puteti sa va faceti o analiza personala, cat mai obiectiva, pentru a vedea care sunt pasiunile si lucrurile pe care stiti sa le faceti cel mai bine si din care puteti obtine venit", indeamna Marian Manolache.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice