Cosmarul american de criza: Orasele de corturi

Data publicarii: 19-03-2009 | International

Ramasi fara slujbe, cu locuintele luate de banca pentru neplata creditelor, tot mai multi americani se muta in corturi. Asa-numitele "tent cities" sau "orasele de corturi", cum le numesc americanii, prolifereaza din California pana in Nevada, Georgia si Florida, in ritm alarmant.

Cel mai cunoscut astfel de loc este in Sacramento (California), devenit popular mai ales in urma unei recente emisiuni a realizatoarei de televiziune Oprah Winfrey, intitulata "Noua fata a celor fara adapost". Presa americana vorbeste insa de zeci de "replici" ale sale aparute in ultimele luni peste tot in SUA.

Viata in cort

Pana si in elegantul oras californian "Santa Barbara", o parcare a fost transformata intr-un loc pentru cei care dorm in automobile.

Autoritatile din Fresno (California) se lupta sa gaseasca solutii pentru oamenii din mai multe astfel de "orase de corturi", rasarite recent. Tot aici, a aparut un alt "oras", cu adaposturi improvizate din material lemnos, cules de prin gunoaie, transmite ABC.

Absolventi de facultate, fara adapost

California, cu vremea sa mai blanda, a tras mereu persoanele fara adapost dar in prezent fenomenul este mult amplificat de lovitura dura a recesiunii. In februarie, statul a inregistrat cel mai mare numar de locuinte repuse in posesia bancilor dintre toate statele americane.

Au existat 80.775 de astfel de dosare, cu 51% mai multe decat in aceeasi luna a anului trecut, in timp ce numarul notificarilor  privind vanzarea la licitatie s-au triplat, potrivit websitului RealtyTrac.

Saptamana trecuta, Michelle Obama le-a servit orez cu ciuperci persoanelor dintr-un adapost din Washington, DC . "Trecem prin timpuri grele. Vine un moment cand fiecare dintre noi are nevoie de o mana de ajutor", a spus prima doamna.

Multi dintre cei care au ramas fara locuinte au avut joburi bune si o viata de familie stabila, pana in momentul cand situatia economica a iesit de sub control, transmite ABCNews. Circa 300 de oameni locuiesc in "Orasul de corturi" din Sacramento.

Orasul de corturi

Printre ei Tracy Vaughan care s-a mutat aici impreuna cu sotul ei, cu sase luni in urma.  "Am lucrat amandoi pentru aceeasi companie si am fost concediati in aceeasi zi", a declarat ea.

Conditii "de lumea a treia"

Garren Bratchin, de la Organizatia de caritate "Loaves and Fishes" spune ca numarul celor asistati a crescut cu 20% dar ca ceea ce socheaza este faptul ca nu mai este vorba numai de alcoolici, sau de persoane care decid sa-si paraseasca familiile.

"Oamenii cu care lucram erau de obicei din clasa muncitoare saraca. Dar acum economia este intr-o situatie atat de proasta, incat au inceput sa fie afectate persoane din clasa mijlocie: lucratori in constructii fermieri, lucratori in vanzari, personalul din restaurante sau hoteluri, inclusiv unele persoane cu studii superioare", spune el, citat de ABC.

Bratchin spune ca, uneori familii intregi de trei sau patru persoane raman fara adapost. In plus, multi dintre cei care castigau bine dar nu aveau economii, se afla acum "la numai unul sau doua salarii distanta" de a ramane fara locuinta. 

Reporterii care au vizitat "orasul de corturi" din Sacramento, descriu peisaje insalubre, cu gramezi de gunoaie si hrana aflata in putrefactie. "Orasul" a crescut de la cateva corturi cu un an in urma, la circa 300 in prezent.

Desi Sacramento este situat intr-un climat mediteraneean, favorabil campingurilor in aer liber, mai multe zile de ploaie torentiala transforma adesea tabara celor fara adapost intr-un fel de mlastina. O asociatie de caritate le ofera oamenilor, in fiecare zi,  posibilitatea de a face un dus si de a lua o masa gratuita. 

Primarul din Sacramento, Kevin Johnson a declarat ca va cauta o solutie urgenta pentru problema sutelor de oameni din "orasul de corturi. "Nu putem lasa lucrurile asa cum sunt. Oamenii traiesc in conditii inumane, de lumea a treia", a spus el.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: