PriceWaterhouse Coopers: Criza financiara franeaza investitiile straine in Romania
Data publicarii: 18-03-2009 | EconomieCriza financiara externa afecteaza in primul rand investitiile straine din Romania, lichiditatile trimise de muncitorii romani din afara, precum si exporturile romanesti, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte, Emilian Radu, partener al PriceWaterhouse Coopers (PwC) Romania.
"Criza lor franeaza investitiile straine, trimiterile de lichiditati in tara, exporturile romanesti si, nu in ultiumul rand, turismul international. La acestea se adauga si problemele noastre interne, care se reflecta prin faptul ca nu avem investment grade de la doua agentii de rating", a spus partenerul si seful departamentului tranzactii si management de criza al PriceWaterhouse Coopers Romania.
Acesta a afirmat ca printre masurile pe care Guvernul trebuie sa le ia se afla mobilizarea cererii interne, care poate fi sprijinita prin apelarea la finantare externa ( n.r. FMI si Comisia europeana).
In opinia lui Emilian Radu, imprumutul pe care Romania l-ar obtine de la Fondul Monetar International va da credibilitate economiei romanesti. In actuala criza financiara, sistemul bancar romanesc trebuie sa faca primul pas, astfel , BNR trebuie sa stabilizeze cursul leului, care va da incredere in moneda nationala sa diminueze rezervele obligatorii si sa diminueze dobanda.
In schimb, bancile din Romania ar trebui sa apeleze la o ieftinire rationala a creditarii, care va sustine puterea de cumparare, si la o reprofesionalizare a analizei cererii de credit.
Reprezentantul PriceWaterhouse Coopers Romania considera ca societatile care reusesc sa vada dincolo de reducere de costuri si gandesc in viitor vor avea, in 2009, nenumarate oportunitati in zona Europei de Sud-Est, unde va fi o puternica activitate pe sectorul de fuziuni si achizitii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani