Traian Basescu: Criza va acoperi si anul 2010 prin efectele ei
Data publicarii: 18-03-2009 | EconomiePresedintele Traian Basescu a declarat, intr-o editie speciala la Realitatea TV, in direct de la Palatul Cotroceni, ca actuala criza economica va acoperi si anul 2010. Basescu a mai spus ca Romania ar putea avea o crestere economica negativa de -1% si a lasat sa se inteleaga ca imprumutul de la FMI ar putea sa se apropie de 20 miliarde de euro.
"Trebuie stiut ca actuala criza va acoperi si anul 2010 prin efectele ei si e important sa avem aceasta centura de siguranta oferita de catre FMI. Sper doar ca actualul guvern sa negocieze un nivel al dobanzilor de maxim 3%, pentru ca trebuie stiut ca in primii ani vom plati doar dobanzile", a spus Basescu.
Basescu a explicat ca, pe viitor se estimeaza o contractie a exporturilor cu implicatii pe piata muncii, "mai ales ca nimeni nu vede iesirea din criza la finalul lui 2009". "De aceea e important sa purtam centura de siguranta cel putin doi ani, pentru ca nimeni nu ne obliga sa cheltuim banii FMI, dar e mai sigur sa pastram aceasta centura de siguranta. Imi sustin in continuare ideea ca nu putem avea un acord cu FMI daca nu intelegem sa fim solidari", a continuat seful statului cu privire la imprumutul de la FMI. Acesta a precizat ca, dupa evaluare, Romania arata mai rau decat era estimat.
Traian Basescu a spus ca ca economia tarii ar putea scadea mai mult de -1%
Presedintele a spus ca, in negocierea cu FMI, guvernul trebuie sa mearga pe un deficit mai mare de 2%, dar sa nu se ajunga in cealalta extrema, in care s-ar crea un deficit excesiv de peste 5%.
"Important este sa ne reducem deficitul de anul trecut, de 5%, dar e si mai important sa nu se faca acest deficit in defavoarea salariatilor de la stat. Mai exact, e mai important, chiar si in contextul unei cresteri economice negative de -1%, sa nu fie afectati pensionarii si profesorii, chiar daca sunt multi salariati si bugetari incompetenti. E important ca guvernul sa nu stea nepasator la risipa din sistemul bugetar", a spus Basescu.
"Eu nu am nici un fel de aparat in privinta evolutiilor economice si nu putem acuza nici Banca Nationala de lipsa de viziune. Si sa nu vorbim despre Servicii, pentru ca Serviciile Secrete nu au habar de celebrul scandal Sterling", a mai spus presedintele.
Imprumutul ar putea sa se apropie de suma vehiculata de 20 miliarde euro
Intrebat despre cifra speculata de catre presa, presedintele Traian Basescu a refuzat sa precizeze exact suma pe care Romania vrea sa o imprumute, dar a lasat sa se inteleaga ca imprumutul se aproprie de suma de 20 de miliarde de euro.
"Nu am sa va confirm cifra imprumutului, chiar daca ar fi adevarata, pentru ca vorbim de lucruri mult mai complicate decat i se pare unui politician neinstruit, dar valoarea imprumutului s-ar putea apropia de 20 de miliarde de euro. Tin doar sa precizez ca l-am prevenit inca de acum ceva timp pe presedintele CE ca Romania ar putea sa apeleze la un imprumut. Pot sa confirm ca este vorba de un imprumut pe doi ani in rate trimestriale, dar acest imprumut este o centura de siguranta pentru Romania, deoarece tara nu are nevoie astazi de bani", a declarat Traian Basescu.
Integral in Realitatea.net
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice