Distrusi de banci
Data publicarii: 17-03-2009 | Finante-BanciRomanii cu rate pot ramane peste noapte si fara case si cu datoriile neplatite. Bancile executa garantiile imobiliare in cea mai mare taina, la licitatii stiute doar de "samsarii de case" si functionarii avizati, noteaza Ziua.
"Bancile sunt camatari cu acte in regula", spunea cu naduf, pe un post de televiziune, un roman care, ajuns somer din cauza crizei, se temea acum ca va ramane si fara casa. Restantele la credite s-au dublat in ultimul an si tot mai multi sunt cei care, ajunsi in imposibilitate de a-si mai plati ratele, risca sa fie aruncati in strada. Bancile, care acum se vaita ca au nevoie urgenta de ajutorul statului, au anuntat venituri record pentru anul 2008. Credite cu dobanzi absurde au fost date de-a valma oricui a vrut, profitand uneori chiar de naivitatea sau nestiinta celor care se indatorau pe zeci de ani. Diferentele uriase intre dobanzile la credite si cele la depozite au stimulat lacomia bancilor, care au uitat de cea mai elementara prudenta. Nu ne facem insa griji pentru ele.
Drac mort si banca saraca, nu exista
Grea este insa situatia romanilor care s-au lasat momiti de contracte de credit cu clauze mai mult sau mai putin obscure, iar acum sunt la discretia bancilor si a executorilor. Si asta pentru ca bancile din Romania nu dau dovada de transparenta nici in cazul scoaterii la vanzare a caselor, ori terenurilor celor care nu si-au mai putut plati datoriile la banci. Consecintele secretomaniei bancilor pot fi insa dezastruoase pentru datornici.Din cauza ca executorul desemnat de banca (de cele mai multe ori angajat al acesteia) a facut o publicitate superficiala, chiar selectiva, cei executati vor afla ca au ramas cu datorii mari la banca si dupa ce aceasta le-a vandut, la pret de chilipir, casa pentru care au muncit o viata intreaga.
De situatie profita "geambasii de case" care au cunostinta de licitatii si se imbogatesc din revanzarea caselor cumparate de la banci.Lipsa de interes, chiar indolenta in realizarea unei publicitati corecte se regaseste atat la nivelul executorilor cat si la Primarii si Tribunale. Specialistii sustin ca statul trebuie sa oblige prin lege, la publicarea tututor anunturilor intr-un singur loc, o "bursa a licitatiilor", unde oricine sa poata afla data, locul si caracteristicile unui imobil scos la licitatie.
Preturi de nimic
Scoaterea la licitatie a unui imobil poate sa stinga datoria sau, dimpotriva, poate sa lase datornicul intr-o situatie cumplita, dator la banca pentru zeci de ani. Totul depinde, in mare masura, de numarul de "clienti" care au citit anuntul de vanzare si au participat la licitatie. Regula spune ca la prima licitatie se cere 100% din valoarea garantiei, dar ca de cele mai multe ori la acestea nu se prezinta mai nimeni.
"Profesionistii care vin la licitatie stiu mecanismul si nu vor sa vina la primul termen, vin de la al doilea termen. Se numesc geambasi de case. Nu cumpara pentru ei, ci ca sa revanda ulterior la un pret mai bun", spune Ilie Dinu, membru fondator al Asociatiei Executorilor Bancari (AEB). Astfel, abia de la a doua licitatie, imobilul devine interesant pentru "samsarii de case" pentru ca pretul de pornire este cu 25% mai mic decat s-a cerut initial si se poate ajunge la sume "fabulos" de mici. Pana unde se poate ajunge, depinde de cei implicati in procesul de licitare.
Integral in Ziua
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani