Boc: masurile anticriza sunt adoptate si urmeaza sa fie completate
Data publicarii: 17-03-2009 | EconomiePremierul Emil Boc a declarat luni, in Parlament, ca programul anticriza, adoptat odata cu bugetul de stat pe 2009, va fi completat cu masuri precum reducerea numarului de taxe si tarife, neimpozitarea profitului reinvestit sau stimularea investitiilor prin acordarea de ajutoare de stat.
"Programul anticriza al Guvernului a fost generat de doua realitati: o realitate a crizei economice externe si o realitate a situatiei economice a Romaniei la sfarsitul anului 2008", a declarat premierul in cadrul dezbaterii organizate de Camera Deputatilor la cererea grupului parlamentar liberal. In ceea ce priveste situatia economica a tarii de la finele anului trecut, Boc a precizat ca, desi a inregistrat in 2008 o crestere economica de 7,8% (7,1 % potrivit INS, n.r.), deficitul bugetar a fost de 5,2%. El a spus ca, in loc sa profite de cresterea economica, guvernarea anterioara "a cheltuit tot ce se putea cheltui si ne-a lasat cu cel mai mare deficit de dupa 1989". "Asta este realitatea pentru cei care azi vin sa ne dea lectii", a spus prim-ministrul.
Potrivit lui Boc, actualul Guvern a semnat 141 de contracte de finantare in doua luni, in timp ce din iunie 2007 pana la finele lui 2008, fosta guvernare a semnat 177 de contracte de finantare din fonduri UE.
Boc a spus ca Guvernul Tariceanu a adus in tara doar 6% (176 de milioane de euro) din cele peste trei miliarde de euro, reprezentand valoarea fondurilor structurale pe care Romania le putea primi de la UE in 2007 si in 2008. Premierul a mai spus ca pentru banii din imprumuturile rambursabile de la BEI, BERD, BDCE, in valoare totala de circa 4,8 miliarde de euro, Guvernul Tariceanu a reusit "extraordinara performanta" de a plati comisioane de sute de miloane de euro pentru neutilizarea lor.
Boc a spus ca programul anticriza adoptat de Guvern va fi completat cu masuri precum reducerea numarului de taxe si tarife, neimpozitarea profitului reinvestit din al doilea trimestru al anului 2009 sau stimularea investitiilor prin acordarea de ajutoare si garantii de stat.
"Reformele structurale nu ne sunt dictate de FMI, ele sunt necesare pentru ca fostul Guvern a stopat complet aceste reforme, care ar fi fost mult mai usor de aplicat in vremuri de crestere economica. Cu sau fara FMI, Guvernul a inceput aceste reforme in primele zile ale mandatului. Cu sau fara FMI, Guvernul este decis sa modernizeze Romania. Ma refer aici la acele reforme structurale pe care acest Guvern trebuie sa le duca pana la capat. Ma refer la descentralizare", a declarat Boc. Premierul a mai spus ca efectele crizei trebuie sa fie baza modernizarii statului prin "dieta care pune capat obezitatii birocratice a statului".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii