Sistemul de pensii din Romania, amenintat de munca la negru
Data publicarii: 16-03-2009 | EconomieIn 2005, rata de pensionare anticipata a fost "anormal de ridicata" si a reprezentat aproape 14% din numarul total de persoane pensionate CE. Sistemul de pensii din Romania va fi afectat negativ, pe termen lung, de numarul redus al contributorilor fata de cel al beneficiarilor, gradul scazut de ocupare in randul lucratorilor in varsta si rata mare de munca nedeclarata, potrivit Comisiei Europene (CE).
"Romania se confrunta cu provocari majore in ceea ce priveste durabilitatea sistemului de pensii, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Este vorba, pe de-o parte, despre problemele de recuperare pe termen scurt, iar pe de alta parte despre problemele datorate, intre altele, numarului relativ mic de contributori la sistem in raport cu numarul de beneficiari, ratei scazute de ocupare, de 41,4%, in randul lucratorilor in varsta, existentei unei rate ridicate de munca nedeclarata (aproximativ 20-50% din totalul ocuparii fortei de munca, in functie de definitiile utilizate) si resurselor inca insuficiente", se arata intr-un raport al CE.
CE afirma ca sistemele de pensionare timpurie adoptate de-a lungul primului deceniu de tranzitie au crescut considerabil numarul de pensionari, iar politica de pensionare anticipata, elaborata pentru rezolvarea problemei somajului in crestere, a avut ca rezultat reducerea varstei medii de pensionare.
"In consecinta, numarul de contributori pentru fiecare pensionar a scazut de la 3,43 in 1990 la numai 0,79 in 2003, in timp ce procentajul din PIB utilizat pentru cheltuieli cu pensiile a scazut in aceeasi perioada de la 7,2% la 6,5%", se spune in raport.
CE aminteste ca Romania are o populatie imbatranita, "fapt ce ridica problema durabilitatii sistemului" de pensii.
Datele statistice indica pentru Romania o rata de ocupare inferioara mediei europene (58,8% comparativ cu 65,4% in 2007).
Totodata, CE se arata ingrijorata de numarul mare de persoane pensionate pe motiv de dizabilitate. "Acestea sunt in realitate pensionari anticipate (in 2005, aceasta rata a fost anormal de ridicata si a reprezentat aproape 14% din numarul total de persoane pensionate). Obiectivul politicii pensiilor in urmatorii ani va fi de stabilire a unui sistem viabil din punct de vedere financiar, capabil sa ofere pensii adecvate pentru toti", arata raportul.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice