Turcia anunta reduceri de taxe si impozite pentru sustinerea economiei
Data publicarii: 14-03-2009 | InternationalTurcia va reduce impozitele pentru consum in sectorul auto, pentru produsele electrice si electrocasnice si pentru tranzactiile bancare, ca sa sustina cererea din economia aflata in dificultate, a spus vineri premierul Tayyip Erdogan, citat de Reuters.
Pachetul de stimuli survine in contextul in care guvernul face eforturi sa combata scaderea drastica a economiei, care a lasat sute de mii de oameni fara un loc de munca si a intensificat cererile ca Turcia sa depaseasca obstacolele din calea unui acord cu Fondul Monetar International (FMI).
FMI a anuntat joi ca a analizat motivele de ingrijorare ale premierului turc cu privire la conditiile acordului si a facut o serie de propuneri. Cu toate acestea, postul de televiziune Kanal 24 l-a citat pe Erdogan ca spunand ca nu a primit inca propunerile modificate.
Ulterior, Erdogan a dezvaluit detalii despre pachetul economic. Premierul turc a declarat la o intalnire electorala ca impozitele speciale pe consumul din sectorul auto si pentru produsele electrice si electrocasnice vor fi micsorate timp de trei luni, fara sa precizeze, insa, cuantumul reducerii.
Erdogan a mai spus ca guvernul va reduce taxa pe valoarea adaugata (TVA) la cumparaturile casnice de la 18% la 8%, timp de trei luni.
De asemenea, guvernul vrea sa micsoreze la 10% impozitele pentru tranzactiile bancare, a mai declarat Erdogan, inainte de alegerile locale din 29 martie.
"Vom continua sa luam masuri noi cand va fi cazul. Vom lua masuri noi sa facilitam circulatia creditelor intre sectorul financiar si cel nefinanciar", a spus premierul turc.
Guvernul turc s-a confruntat cu critici din partea grupurilor de afaceri ca nu ia destule masuri si ca a intarziat deciziile de indepartare a recesiunii. Fondul Monetar International estimeaza ca economia Turciei se va comprima cu 1,5% in 2009.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice