Cei mai lichizi milionari din real estate pe timp de criza
Data publicarii: 13-03-2009 | AfaceriAu vandut imobile de birouri si ansambluri rezidentiale in perioada de glorie a pietei imobiliare din anii 2006-2008, cand randamentele erau foarte bune, iar acum, pe o piata blocata, incaseaza milioane de euro din afacerile transate in ultimii ani.
Multi dezvoltatori si-au inghetat proiectele, altii s-au retras de pe piata, prea putini se incumeta sa vanda acum, cand preturile sunt in cadere libera, dar, cu toate acestea, unii au vandut la timp, iar acum se numara printre cei mai lichizi milionari de pe piata.
Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, de numele caruia se leaga dezvoltarea City Mall si a sediului Bancpost din Capitala, a incasat, la finele anului trecut, aproximativ 50 mil. euro, din prima transa a vanzarii, in primavara anului trecut, a proiectului mixt Upground catre fondul RREEF al Deutsche Bank, tranzactie cu o valoare anuntata de 340 mil. euro. Papalekas detine o cota de peste 50% din afacere, iar a doua transa de bani o va primi in iunie, la finalizarea celei de-a doua cladiri de birouri, cand va primi alte circa 68 mil. euro.
Cu totul, din vanzare, grecul va primi, in urma a trei plati, peste 170 mil. euro, fara a lua in calcul eventuale ajustari ale pretului tranzactiei. Un alt milionar fericit este Ion Radulea, proprietarul proiectului Sema Parc. Acesta va incasa circa 30 mil. euro de la fondul austriac Europolis, din vanzarea a doua cladiri de birouri in 2006. Omul de afaceri Dragos Bilteanu, unul dintre vanzatorii Upground, avea in conturi, la sfarsitul anului trecut, mai mult cu 20-25 mil. euro si urmeaza sa mai incaseze alte 50 mil. euro. In noiembrie, cu banii din imobiliare, Bilteanu a preluat, alaturi de alti investitori, casa de comert cu energie Romenergo.
Pe lista mai sunt inclusi George si Andrew Prelea, australienii care au vandut 50% din South Pacific, firma la care sunt actionari, cu 30 mil. euro, catre fondul american Warburg Pincus, din care au incasat, pana acum, in jur de 6 mil. euro.
Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, care detine peste 50% din compania de dezvoltare UpGround Estates, unde este si administrator, a incasat, la sfarsitul anului trecut, din vanzarea primei cladiri de birouri a proiectului mixt UpGround in jur de 50 mil. euro, valoarea totala a deal-ului fiind de circa 102 mil. euro, au declarat pentru Business Standard surse din piata de Real estate. El mai urmeaza sa incaseze circa 68 mil. euro, in iunie, dupa livrarea celei de-a doua cladiri de birouri, a carei valoare de vanzare se ridica la circa 136 mil. euro. La finalizarea proiectului, programata pentru inceputul anului viitor, urmeaza sa mai primeasca aproximativ 50 mil. euro.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii