Madoff a pledat vinovat in fata tribunalului si a fost inchis
Data publicarii: 13-03-2009 | InternationalFostul sef al bursei Nasdaq Bernard Madoff a fost inchis, dupa ce a admis ca a condus cea mai mare schema Ponzi facuta vreodata, creand o frauda ce ar putea sa se cifreze la 65 miliarde dolari, care l-a transformat in simbolul lipsei de incredere in investitori in criza mondiala, scrie Bloomberg.
O schema Ponzi este un vehicul ilegal de investitii care aduce castiguri investitorilor mai vechi cu bani de la noii investitori si care depinde de o serie constanta de noi investitii.
Madoff, in varsta de 70 de ani, a pledat vinovat in fata tribunalului federal din Manhattan, la trei luni dupa ce a recunoscut in fata unor rude ca firma sa, Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, este "o mare minciuna".
Judecatorul Denny Chin a ordonat ca Madoff, care fusese eliberat dupa plata unei cautiuni de 10 milioane dolari, sa fie inchis in asteptarea sentintei, programata pentru 16 iunie. Madoff ar putea fi condamnat la 150 ani de inchisoare.
"Nu am investit niciodata fondurile in valori mobiliare, asa cum promisesem", a declarat Madoff in fata judecatorului, intr-o sala plina cu victime si jurnalisti. Madoff a spus ca regreta profund si ca stie ca ce a facut era un act criminal.
Madoff i-a spus judecatorului ca la inceputul anilor '90, cand Statele Unite erau in recesiune, s-a simtit "obligat" sa ofere castigurile pe care le-a promis investitorilor. Fostul sef al bursei Nasdaq a spus ca atunci cand reprezentantii arbitrului pietelor de capital din SUA, Securities and Exchange Commission (SEC), au venit sa investigheze, i-a mintit.
Recunoasterea vinei lui Madoff, care a repetat cuvantul "vinovat" de 11 ori in audierea de dimineata, marcheaza caderea unui candva foarte aclamat manager financiar care spusese lumii ca si-a facut averea prin intermediul unei firme specializate in formarea de piata, tranzactionarea de valori mobiliare si consilierea clientilor bogati, mai scrie Bloomberg.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice