CE cere Romaniei sa reduca semnificativ numarul de taxe si impozite
Data publicarii: 13-03-2009 | EconomieComisia Europeana a identificat in Romania 113 taxe - cel mai mare numar din Uniunea Europeana - si cere reducerea semnificativa a numarului acestora, fiind necesara combaterea birocratiei si ajutarea mediului de afaceri, a declarat comisarul Leonard Orban, aflat la Bucuresti.
"In evaluarea Comisiei Europene exista 113 taxe in Romania, iar CE considera ca este cel mai mare numar de taxe existent in Europa. Una dintre solicitarile in ceea ce priveste strategia Lisabona a fost reducerea semnificativa a acestor taxe, pentru ca sunt unele taxe care consta mai mult colectarea lor decat ceea ce se aduce", a spus comisarul roman Leonard Orban, care a fost audiat de Comisia de afaceri europene din Parlament.
Comisarul pentru multilingvism a aratat ca CE este hotarata sa combata tot ce inseamna birocratie si sa ajute mediul de afaceri, argumentand ca "mai ales in aceasta perioda de criza sunt necesare masuri pentru a sprijini companiile".
Premierul Emil Boc a anuntat miercuri seara ca guvernul a constituit un grup de lucru interministerial pentru reducerea, comasarea sau schimbarea numarului de taxe si tarife, in prezent fiind indentificate 558 de impozite si taxe instituite printr-un numar de 185 de acte normative.
"Din nefericire, pentru foarte multe dintre aceste taxe, ne costa mai mult sa le administram decat sa luam bani efectiv din punerea lor in practica", a subliniat Boc.
Din 558 de taxe, impozite si tarife, 74 sunt de natura fiscala, 484 sunt taxe si tarife nefiscale. La Ministerul Mediului sunt 102 taxe si tarife, la MAI 50, la Ministerul Economiei 41, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii 40, Ministerul Agriculturii 37, Ministerul Sanatatii 35, Justitie 30, Agentia Sanitar-Veterinara 29, Munca 24, si asa mai departe.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii