Cartelele de metrou, folosite la clonarea cardurilor
Data publicarii: 11-03-2009 | Finante-BanciBaze de date ale politiei si ale penitenciarelor blocate de hackeri, iar doua grupari care clonau carduri au fost depistate de catre autoritati. In contextul in care ultima perioada a fost presarata cu atacuri informatice, criza economica ar putea si ea amplifica infractiunile de tip informatic, dupa cum declara pentru Antena3 Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei. Astfel, infractorii s-ar putea reprofila pe alte fapte penale, respectiv in loc sa comita talharii sau furturi, acestia ar putea trece la clonarea cardurilor.
De la inceputul acestui an, la Brigada de Combatere a Crimei Organizate au ajuns aproape 200 de reclamatii de skimming, care se refera la clonarea cardurilor bancare, iar doua grupari care au obtinut cu astfel de carduri, aproape jumatate de miliard vechi, au fost anihilate. In acelasi timp, si actiunile de tip phising reprezinta un pericol, prin care clientilor bancilor li se solicita prin intermediul emailului codul PIN al cardului sau alte informatii personale.
Cardurile se cloneaza pe cartele de metrou
"Infractorii extrag de pe carduri configuratia acestora, fac o clona, care poate fi chiar si o cartela de metrou sau orice fel de cartela pentru suport si afla codul PIN al cardului, pe care l-au aflat in momentul in care clientii au tastat codul la bancomat, prin intermediul tastaturii false sau l-au putut vedea prin intermediul camarelor de supraveghere", explica Ciocan pentru Antena3.ro.
Tot el adauga pentru Antena3.ro ca din totalul de 200 de extrageri de bani din conturi cu ajutorul unor carduri clonate, 130 au fost reale, iar 70 au fost efectuate de persoane, fara ca acestea sa stie ca rudele lor au efectuat operatiun.
"Actiunile de skimming pot avea loc chiar si cand romanii sau strainii merg in alte tari, de unde pot extrage bani din Romania. Criza economica poate sa mareasca aparitia cazurilor de skimming, pentru ca infractorii se pot reprofila, de la a da in cap unor persoane pentru a fura, la clonarea cardurilor", mai spune pentru Antena3.ro Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei.
Tastaturi false la bancomat: cifra 5 nu este in relief
Persoanele care poseda carduri sunt sfatuite, pentru a nu deveni prada clonarilor informatice, sa depisteze tastaturile false de la bancomate si fantele in care introduc cardurile, cand vor sa realizeze operatiuni.
"Clientii trebuie sa traga de fanta in care introduc cardul bancar, pentru a vedea daca este falsa si de asemenea, sa traga de tastatura, pentru ca aceasta, daca este o clona, se poate desprinde. Un alt mijloc prin care se pot depista tastaturile infractorilor instalate la bancomate este cifra 5, care la bancomatele neclonate este reliefata", mai detaliaza Ciocan pentru Antena3.ro.
De asemenea, persoanele mai pot sa se protejeze prin acoperirea tastaturii atunci cand introduc codul PIN, pentru ca acesta ar putea fi vazut prin camerele de supraveghere ale bancii.
Legat de atacurile de tip phising, persoanelor li se recomanda sa nu raspunda solicitarilor prin email si prin care si-ar putea transmite informatiile personale si codul PIN al cardului, pentru ca bancile nu au dreptul sa ceara clientilor astfel de date. Persoanele care primesc astfel de solicitari sunt rugate sa verifice la banca mesajul primit.
Ciocan mai spune pentru Antena3.ro ca, in cazul in care se demonstreaza clonarea unor carduri, clientii pot fi despagubiti de catre banca la care au deshis cont si card, pentru ca banii sunt asigurati.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani