Asigurarea obligatorie a locuintelor devine operationala la 1 iulie

Data publicarii: 11-03-2009 | Finante-Banci

Legea asigurarii obligatorii a locuintelor va deveni operationala la termenul stabilit, respectiv 1 iulie, iar in prezent Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pregateste normele pe care le are de elaborat, a declarat marti presedintele CSA, Angela Toncescu.

Saptamana trecuta, CSA anunta ca legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea fi amanata. "In acest context MAI (Ministerul Administratiei si Internelor n.r.), ca minister initiator, impreuna cu CSA au in vedere inaintarea propunerii de amanare a aplicarii legii mentionate anterior, de la o data ce va fi stabilita de catre autoritatile competente", se mentiona in comunicat.

Marti, seful CSA a precizat, la o conferinta, ca arbitrul asigurarilor pregateste normele pe care le are de elaborat. "Trebuie sa constituim Pool-ul si sa asteptam de la societatile de asigurare sa stabileasca cu cat va particpa fiecare la constituirea acestui Pool", a spus Toncescu.

Ea a precizat ca aproximativ 20 asiguratori vor sa participe la acest Pool. "MAI a solicitat amanarea (aplicarii prevederilor legii n.r.) pentru ca administratiile locale nu sunt prgatite. Sunt convinsa ca intrarea in vigoare a acestei legi se va face la termenul stabilit. Din punctul de vedere al CSA nu este nicio problema", a mai spus Toncescu.

In comunicatul CSA de saptamana trecuta se mentiona ca "aplicarea prevederilor legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor presupune, pe langa elaborarea normelor tehnice, si imbunatatirea mecanismelor necesare autoritatilor locale pentru asigurarea unui flux de informatii coerent si continuu care presupune modificarea legislatiei actuale".

Allianz-Tiriac: Legea asigurarii obligatorii a locuintelor este inaplicabila

Directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari, Cristian Constantinescu, crede ca "legea asigurarii obligatorii a locuintelor este clar inaplicabila" si "nu are cum sa intre in vigoare de la 1 iulie".

Constantinescu, care este si presedinte al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), a explicat ca politele pentru acoperirea riscurilor catastrofale sunt emise de asiguratori, potrivit legii 268/2008, iar in cazul aparitiei daunei, aceasta va fi acoperita de cel care a emis polita, urmand ca apoi sa recupereze banii de la PAID.  

Constantinescu a subliniat ca pentru a acoperi aceste daune, asiguratorul trebuie sa constituie rezerve, pentru care are nevoie de alti bani.

Potrivit unui proiect de ordin aflat in dezbatere publica la CSA, capitalul social al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) va fi de cel putin 12 milioane euro.

Insa presedintele UNSAR spune ca PAID trebuie sa aiba un capital social de 25-30 milioane euro, "deoarece este un Pool de catastrofa".

"Cross-selling ar fi singurul avantaj al societatilor participante la Pool, dar in ce masura se va fructifica, nu stim", a mai spus Constantinescu.

Conform legii, participatia maxima a fiecarui asigurator la PAID nu poate fi mai mare de 15% din totalul actiunilor. La formarea PAID vor participa doar asiguratorii care sunt autorizati sa subscrie riscuri de catastrofe naturale si care nu au fost sanctionate in ultimii doi ani prin limitarea, interzicerea operatiunilor sau retragerea autorizatiei.

Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.

Amenzile contraventionale stabilite prin lege si aplicate de CSA intra la bugetul de stat in proportie de 40%, la bugetul CSA - 40%, iar restul de 20% intra la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste persoana respectiva.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: