FMI discuta de miercuri la Bucuresti despre un posibil program pentru Romania
Data publicarii: 10-03-2009 | EconomieO misiune a Fondului Monetar International (FMI) va veni la Bucuresti in perioada 11-25 martie si va discuta despre un posibil program al FMI pentru Romania, "parte a unui pachet multilateral de finantare", la care sa mai ia parte UE si Banca Mondiala, a anuntat luni Fondul.
Delegatia va fi condusa de Jeffrey Franks.
"Misiunea care incepe sa lucreze miercuri, 11 martie, va continua sa evalueze situatia macroeconomica si va avea discutii despre un potential program al Fondului Monetar International pentru Romania", se spune in comunicatul transmis de biroul regional al FMI pentru Romania si Bulgaria, condus de Juan-Jose Fernandez Ansola.
"Programul ar face parte dintr-un pachet de finantare multilateral proactiv si bazat pe asigurari, care sa fie sustinut de Uniunea Europeana si de Banca Mondiala, printre alte institutii financiare internationale", se mai spune in comunicat.
Misiunea a fost anuntata de viceprim-ministrul Dan Nica, care a spus, luni, ca o delegatie a FMI va veni in aceasta saptamana in Romania "in primul rand" pentru a evalua situatia economiei romanesti, aratand ca "nu crede" ca va fi vorba despre o negociere pe tema unui imprumut.
"Posibil sprijin tehnic si financiar"
Saptamana trecuta, o delegatie romana din care faceau parte viceguvernatorul BNR Cristian Popa si un secretar de stat din Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi, s-a aflat la Washington pentru discutii cu FMI.
Fondul spune, in comunicatul de luni, ca "discutiile preliminare de la Washington de saptamana trecuta au fost fructuoase si ramanem intr-un dialog strans cu autoritatile romane si cu Uniunea Europeana pentru a evalua raspunsurile adecvate, inclusiv un posibil sprijin tehnic si financiar".
Intre timp, in Romania s-a starnit o intreaga dezbatere in legatura cu necesitatea unui imprumut de la FMI si cu eventualele conditii pe care Fondul le-ar impune, despre care si-au dat cu parerea cei mai importanti politicieni ai tarii, dar si sindicate sau patronate.
Luni, presedintele Traian Basescu a spus, in Parlament, ca Romania nu are nevoie de un imprumut extern pentru asigurarea platilor de la buget sau ale statului roman, insa deficitul de cont curent si datoria sectorului privat sunt de natura sa creeze preocupare pentru rezolvarea problemei. Seful statului a mai spus ca Romania ar fi mai rezistenta la o deteriorare rapida a economiei daca va contracta un imprumut extern.
Multi experti considera ca un acord cu FMI ar da un semnal bun pietelor si ar reprezenta "o centura de siguranta" intr-o perioada de criza econmica mondiala.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani