Executorii se bat pe rau-platnici
Data publicarii: 09-03-2009 | Finante-BanciExecutorii bancari si cei judecatoresti se razboiesc in plina criza, miza bataliei fiind castigarea rau-platnicilor de la banci, de la care sa recupereze datoriile.
Restantele la creditele in valuta au totalizat, in ianuarie, 1,46 miliarde lei, in crestere cu 46% fata de soldul de la 31 decembrie 2008. Peste jumatate din aceste credite sunt acordate populatiei.
Noul cod de procedura civila ar putea lasa fara slujbe circa 500 de executori bancari, deoarece atributiile acestora de recuperare a datoriilor de la rau-platnici ar urma sa fie preluate de executorii judecatoresti. Volu--mul urias al acestei afaceri, in conditiile in care numarul datornicilor la banci explodeaza de la o luna la alta in Romania, este miza luptei incepute in plina criza financiara intre cele doua categorii de executori.
Amenintati de somaj, executorii bancari ameninta ca vor iesi in strada pentru a-si apara locurile de munca. "Nu excludem actiuni in strada, in cazul in care vom fi nevoiti", spune Paraschiv Constantin, presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci. Sindicalistul sustine ca incredintarea restantierilor bancilor executorilor judecatoresti va majora costurile creditelor: "Orice titlu executoriu presupune un comision, in detrimentul executorilor bancari, care in prezent lucreaza pe salariu fix, fara comisioane.
Bancile vor trebui sa-si ia masuri de siguranta si sa mareasca dobanzile". Bancherii iau si ei apararea executorilor proprii, spunand ca o concediere a acestora nu ar aduce castig nimanui: nici executorilor judecatoresti, nici bancilor si nici clientilor acestora, pentru care costul creditelor s-ar mari. "Putem spune ca in mod aproape sigur costurile crescute ale recuperarii creditelor se vor traduce in costuri ale clientilor bancii. In plus, cred ca exista chiar un risc de sistem intrucat este foarte probabil ca executorii judecatoresti sa nu poata, logistic vorbind, sa administreze numarul mare de dosare care le vor fi oferite", a declarat Daniel Nicolaescu, directorul juridic al Raiffeisen Bank. Mai mult, daca executorii judecatoresti nu vor face fata noilor atributii, bancile vor fi nevoite sa caute alte mijloace de recuperare a debitelor, cum ar fi vanzarea creantelor ori angajarea agentiilor de colectare, care vor conduce la costuri in plus suportate in final de clienti, explica Nicolaescu.
In schimb, senatorul Iulian Urban, asociat la firma de colectare de debite "Urban si Asociatii", sustine ca argumentul ca bancile vor scumpi produsele bancare daca renunta la executorii lor nu sta in picioare: "Cheltuielile cu executorii bancari sunt incluse in costul creditelor".
Reprezentantul Raiffeisen aduce si alte argumente in favoarea executorilor proprii. Astfel, ei beneficiaza de logistica bancilor si sunt supervizati de catre departamentele juridice ale acestora, ceea ce diminueaza riscul masurilor nelegale impotriva rau-platnicilor, fapt demonstrat prin numarul foarte mic al contestatiilor la executare care sunt admise de instante. Conducerea Bancii Comerciale Romane sustine, la randul ei, pozitia Asociatiei Romane a Bancilor, care solicita mentinerea executorilor bancari.
Executorii bancari nu exista in alte tari din UE, ceea ce ar putea constitui un punct in plus pentru executorii judecatoresti. Bancherii recunosc si ei ca in UE nu exista executori bancari, insa subliniaza faptul ca in alte state europene creditorii au legi care ii apara mai bine. "In alte tari exista prevederi legale care dau creditorilor mult mai multa putere. De exemplu, creditorii isi pot valorifca mult mai usor garantiile, le pot lua in posesie, in timp ce regimul nostru juridic a fost construit in jurul ideii de a-l avantaja pe debitor", spune juristul Raiffeisen. Pe de alta parte - sustine Iulian Urban -, principala acuza care li se aducea bancilor cu executori proprii era aceea ca "faceau tot ce se putea sa diminueze valoarea unui bun al datornicului". De pilda, daca un datornic la banca nu-si mai putea plati ratele la un credit ipotecar de 60.000 euro, executorii bancari executau silit datornicul, obtinand un pret subevaluat pe imobilul respectiv.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice