Efectul Basescu: restantierii, parati la angajator
Data publicarii: 09-03-2009 | Finante-BanciPedepsirea rau-platnicilor cu intentie ar putea intra in sarcina angajatorilor. Oamenilor li s-ar putea popri contul cu salariul.
Una dintre metodele de stimulare a restantierilor de catre stat si bancheri ar putea fi pedepsirea lor chiar de catre propriul angajator, solutie aflata la nivel de discutie intre bancheri. Presedintele Traian Basescu spunea saptamana trecuta ca statul ar putea interveni pentru a determina rau-platnicii sa achite datoriile catre banci. "Pentru a proteja sistemul bancar vom analiza posibilitatea actiunii statului, astfel incat cei care deliberat nu ramburseaza creditele sa fie stimulati sa o faca", declara miercuri seful statului.
Desi bancherii au negat ca ar fi facut vreo propunere presedintelui in acest sens, sustinand pe buna dreptate ca interventia statului nici nu ar fi posibila in acest context, au discutat totusi despre solutii mixte.
"Nu am propus nimic direct presedintelui sau Bancii Nationale. Dupa parerea mea insa solutii ar fi. De exemplu, colaborarea cu angajatorii in sensul sanctionarii restantierilor ar fi una dintre ele", spune presedintele unei banci de top 10. Mai precis, cu ajutorul unei legislatii adecvate, bancherii ar putea forma o comisie care sa decida daca anumiti restantieri au ajuns cu intentie in situatia de a nu mai plati ratele. Ulterior, aceasta comisie ar urma sa prezinte angajatorilor situatia rau-platnicilor cu buna stiinta, impunandu-le acestora sa ia masuri de sanctionare.
"Practic, dupa ce se decide daca un anumit client nu a platit ratele din rea-credinta, acesta ar putea sa fie sanctionat chiar de propriul angajator. Poprirea conturilor ar putea fi un exemplu", explica sursa mai sus citata. Cu alte cuvinte, angajatului care nu-si plateste ratele, desi poate face acest lucru, i se va bloca salariul, omul fiind astfel fortat sa plateasca. Cu toate acestea, vorbele presedintelui sunt interpretate mai degraba ca un mesaj "de ajutor" de catre bancheri. "Eu iau declaratia presedintelui mai degraba ca un indemn catre firme si populatie. Acelasi lucru il facem si noi. Bancherii nu au propus presedintelui solutii concrete de interventie a statului pentru rezolvarea acestei probleme", a explicat pentru Cotidianul presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice