Boc anunta modificarea legislatiei privind achizitiile publice
Data publicarii: 08-03-2009 | EconomiePremierul Emil Boc a declarat sambata, la finalul sedintei de Guvern, ca Executivul a decis modificarea legislatiei din domeniul achizitiilor publice, prin reducerea termenelor pentru licitatii, dar si prin intarirea controlului alocarii banului public.
"(...) Am modificat Legea achizitiilor publice, prin care, pe de o parte, eliminam unele bariere birocratice, intarim controlul si transparenta banului public, iar nu in ultimul rand, scurtam termenele si procedurile existente in achizitiile publice, astfel incat sa poata fi realizate investitiile pe care Guvenulul si le-a propus, la timp, dar cu intarirea controlului modului de utilizare a banului public", a prezentat Emil Boc rezultatul sedintei de Guvern.
"Aceasta modificare este ceruta pe de o parte de punerea in acord a reglementarilor din Romania cu reglementarile europene, tinand cont ca si la nivelul UE a fost scurtat termenul de organizare a licitatiilor publice in vederea unei mai bune gestionari intr-un an de criza a resurselor financiare publice, cu intarirea controlului si transparentei", a mentionat Boc.
Cat priveste modificarile aduse Legii, premierul s-a referit la scurtarea termenelor in care autoritatea contractanta trebuie sa se pronunte cu privire la rezultatul unei licitatii, dar si la introducerea unor termene punctuale la solutionarea in instanta a contestatiilor care se depun. "(...) pentru ca aceste dosare de contestatie sa nu ramana luni si ani in sir in instanta, fara ca o procedura sa fie adjudecata fie intr-un fel, fie in altul si sa nu ramana autoritatile contractante, adica cei care organizeaza licitatiile, blocate pentru luni si ani in sir, fara ca obiectivele sa se realizeze", a motivat el decizia.
Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a anuntat ca durata tuturor licitatiilor a fost redusa la 30 de zile, termenul de publicare pentru licitatiile deschise a fost redus de la 28 zile la 20, terrmenul de publicare pentru licitatiile restranse de la 16 la 10 zile, iar cel pentru dialog competitiv de la 30 la 20 zile. In plus, Nica a anuntat introducerea unei taxe de timbru pentru contestarea licitatiilor, ca masura impotriva "comportamentelor sicanatorii" ale acelor firme care nu aveau nicio intentie sa castige licitatia, ci doar sa blocheze procesele, cu speranta ca vor obtine anumite sume de bani din partea firmelor care erau clasate pe primele locuri. "A fost introdusa o taxa de timbru de 2% din valoarea contractului respectiv, urmand ca firmele care pierd contestatia sa piarda si aceasta suma", a precizat Nica.
Potrivit lui Nica, Guvernul a decis si o crestere a plafoanelor valorice la licitiatii, "dar nu foarte spectaculoasa". El a dat drept exemplu plafonul la capitolul furnizari de servicii, care a crescut de la "75.000 la 100.000".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani