Isarescu: Creditarea se va debloca in primavara
Data publicarii: 06-03-2009 | Finante-BanciGuvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca, in aceasta primavara, creditarea se va debloca, dar atrage atentia ca daca Romania ar fi avut acelasi ritm de crestere a creditarii ca in anii anteriori, fara sa resimta efectele crizei financiare, "ne-am fi inglodat in datorii" in cel mult doi ani.
"Paradoxal, aceasta criza economica poate avea si efecte pozitive pentru Romania. Daca nu venea criza si continuam sa beneficiem de credite asa cum s-a intamplat in ultimii ani, probabil ca in decurs de un an sau doi ne-am fi inglodat in datorii", a spus Isarescu.
Pe de alta parte, el a mentionat ca Romania "sta inca sub spectrul franarii mult prea brutale a creditarii", care se va debloca in aceasta primavara.
"Nu reprosez nimic bancilor, cred ca se vor reaseza repede, asta insemnand ca in aceasta primavara vor reporni creditarea", a mai spus Isarescu.
El a precizat, insa, ca Romania are nevoie de echilibru "in abordarea tuturor problemelor legate de criza economico-financiara" si, totodata, a cerut pastrarea optimismului ca Romania va inregistra anul acesta o cresterere economica intre 1 si 2%.
Deprecierea leului era inevitabila dupa doi ani de deteriorare a productivitatii
Deprecierea leului era inevitabila dupa doi ani in care productivitatea s-a deteriorat puternic, iar competitivitatea acumulata anterior a fost erodata complet, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a spus ca "trebuie sa fim multumiti" ca, in prezent, cursul de schimb nu a urcat mai mult.
"In ultimii doi ani, am asistat la o deteriorare puternica de productivitate si la erodarea in totalitate a rezervei de competitivitate acumulata anterior, devenind inevitabila cresterea cursului de schimb. Trebuie sa fim multumiti ca acum leul nu s-a depreciat mai mult, la noi variatia cursului nedepasind plus-minus 25%, in timp ce in alte tari din zona noastra variatia a fost de plus-minus 40%", a precizat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Pe de alta parte, Isarescu a admis ca BNR nu a avut informatiile necesare pentru a contracara tendinta pietii "de a se indrepta spre investitii mai putin productive, ca terenuri si locuinte, tendinta remarcata din 2002-2003 incoace".
"S-a schimbat mesajul public, toata lumea a vrut mai mult consum, retail-ul a adus mai mult profit", a adaugat Isarescu.
El a mentionat cursul de schimb ca un canal prin care efectele crizei financiare ar putea afecta Romania, alaturi de canalul comercial, 25-30% din PIB-ul Romaniei fiind realizat de exporturi, care acum au cazut prin disparitia pietelor, si canalul financiar, in conditiile in care finantarea externa a fost brutal limitata.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice