Consiliul Concurentei sustine ca distributia exclusiva a Cadbury respecta Legea concurentei
Data publicarii: 06-03-2009 | EconomieConsiliul Concurentei anunta ca sistemul de distributie exclusiva pentru produsele din zahar al producatorului de dulciuri SC Cadbury Romania SA respecta Legea concurentei si a fost emisa o dispensa de la interdictia prevazuta de lege, a anuntat, vineri, autoritatea pentru concurenta.
"In urma investigatiei, s-a constatat ca sistemul de distributie exclusiva pentru produsele din zahar, al societatii Cadbury Romania SA, indeplineste conditiile prevazute la art. 5 alin. (2) din Legea concurentei. In consecinta, autoritatea romana de concurenta a emis o decizie prin care se acorda beneficiul exceptarii individuale (dispensa) de la interdictia prevazuta de legislatie. Beneficiul exceptarii se acorda pana la data expirarii contractelor notificate", se arata in comunicatul Consiliului Concurentei.
Potrivit autoritatii de concurenta, cele 35 de contracte de distributie exclusiva incheiate de SC Cadbury Romania SA cu distribuitorii sai, avand ca obiect produsele din ciocolata si mini-prajiturile, pot beneficia, in conditiile prevazute de Legea concurentei, de exceptare pe categorii, fara obligatia notificarii sau obtinerii unei decizii din partea Consiliului Concurentei.
Din punct de vedere al Legii concurentei, distributia exclusiva este o intelegere verticala, in cadrul careia furnizorul convine sa vanda produsele sale unui singur distribuitor, in scopul revanzarii acestora intr-o anumita zona (reprezentata de o localitate, unul sau mai multe judete) sau chiar pe intregul teritoriu al tarii. Distributia exclusiva poate fi combinata si cu exclusivitatea de marca, in sensul ca distribuitorii isi asuma obligatia de a nu comercializa si alte marci similare de produse, concurente cu cele ale furnizorului.
In anumite conditii, Legea concurentei prevede, insa si posibilitatea ca unele acorduri, intelegeri sau contracte sa fie exceptate de la interdictie si are in vedere posibilitatea de a fi admise acele intelegeri care, desi afecteaza partial concurenta pe o piata, au, in acelasi timp, efecte pozitive suficiente pentru a compensa restrangerea concurentei.
Astfel, agentii economici pot solicita Consiliului Concurentei o dispensa de la aplicarea interdictiei prevazute de lege, iar autoritatea de concurenta verifica, in cadrul unei investigatii, indeplinirea conditiilor de exceptare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani