Consiliul Concurentei sustine ca distributia exclusiva a Cadbury respecta Legea concurentei
Data publicarii: 06-03-2009 | EconomieConsiliul Concurentei anunta ca sistemul de distributie exclusiva pentru produsele din zahar al producatorului de dulciuri SC Cadbury Romania SA respecta Legea concurentei si a fost emisa o dispensa de la interdictia prevazuta de lege, a anuntat, vineri, autoritatea pentru concurenta.
"In urma investigatiei, s-a constatat ca sistemul de distributie exclusiva pentru produsele din zahar, al societatii Cadbury Romania SA, indeplineste conditiile prevazute la art. 5 alin. (2) din Legea concurentei. In consecinta, autoritatea romana de concurenta a emis o decizie prin care se acorda beneficiul exceptarii individuale (dispensa) de la interdictia prevazuta de legislatie. Beneficiul exceptarii se acorda pana la data expirarii contractelor notificate", se arata in comunicatul Consiliului Concurentei.
Potrivit autoritatii de concurenta, cele 35 de contracte de distributie exclusiva incheiate de SC Cadbury Romania SA cu distribuitorii sai, avand ca obiect produsele din ciocolata si mini-prajiturile, pot beneficia, in conditiile prevazute de Legea concurentei, de exceptare pe categorii, fara obligatia notificarii sau obtinerii unei decizii din partea Consiliului Concurentei.
Din punct de vedere al Legii concurentei, distributia exclusiva este o intelegere verticala, in cadrul careia furnizorul convine sa vanda produsele sale unui singur distribuitor, in scopul revanzarii acestora intr-o anumita zona (reprezentata de o localitate, unul sau mai multe judete) sau chiar pe intregul teritoriu al tarii. Distributia exclusiva poate fi combinata si cu exclusivitatea de marca, in sensul ca distribuitorii isi asuma obligatia de a nu comercializa si alte marci similare de produse, concurente cu cele ale furnizorului.
In anumite conditii, Legea concurentei prevede, insa si posibilitatea ca unele acorduri, intelegeri sau contracte sa fie exceptate de la interdictie si are in vedere posibilitatea de a fi admise acele intelegeri care, desi afecteaza partial concurenta pe o piata, au, in acelasi timp, efecte pozitive suficiente pentru a compensa restrangerea concurentei.
Astfel, agentii economici pot solicita Consiliului Concurentei o dispensa de la aplicarea interdictiei prevazute de lege, iar autoritatea de concurenta verifica, in cadrul unei investigatii, indeplinirea conditiilor de exceptare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii