CNVM a aprobat infiintarea Depozitarului Bursei din Sibiu
Data publicarii: 06-03-2009 | BursaComisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dat joi unda verde Bursei din Sibiu sa-si infiinteze un depozitar, necesar pietei la vedere pe care operatorul sibian intentioneaza sa o lanseze, a declarat vineri, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al CNVM.
"Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat infiintarea Depozitarului Bursei din Sibiu, urmand ca intr-o a doua etapa, conducerea operatorului de piata sa depuna documentele pentru eliberarea autorizatiei de functionare a noii entitati", a spus purtatorul de cuvant al CNVM, Victor Stanila.
Depozitarul Central Sibex are un capital social de 12 milioane lei si este controlat de Bursa din Sibiu, care detine 58% din capitalul social al depozitarului, restul de 42% reprezentand aportul SIF-urilor si al caselor de brokeraj.
Noua piata administrata de bursa sibiana va fi deschisa prin lansarea unui nou sistem de tranzactionare, care va permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni si titluri de stat, energie, precum si cu certificate de emisie de CO2. Totodata, Bursa din Sibiu va lansa si derivatele pe indicele american Dow Jones, pe petrol si pe aur, cu marja in dolari.
In prezent, rezultatele tranzactiilor cu contracte la termen de tip futures si optiuni de pe Bursa din Sibiu sunt compensate si decontate de Casa Romana de Compensatie, care opereaza modificari in conturile clientilor dupa cum acestea inregistreaza profit sau pierdere.
Casa Romana de Compensatie este o entitate separata, controlata de Sibex si de societatile de brokeraj.
Bursa Monetar Financiara si de Marfuri (Sibex) a fost fondata in 1994 si este un operator de piata ce administreaza cea mai mare piata de instrumente derivate din Romania. Contracte futures si optiuni, ce au ca activ suport actiuni, rate de schimb si aur, sunt disponibile pentru tranzactionare pe piata Sibex printr-un sistem de tranzactionare electronic.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă